Nieuws

Nvidia bevestigt komst HD-tablets

De opvolger van de Tegra-chip van Nvidia krijgt maar liefst vier rekenkernen. Hij moet dit jaar nog in diverse tablets en smartphones te vinden zijn.

Chipbakker Nvidia doopt zijn nieuwe generatie van de Tegra-system-on-a-chip (soc) Kal-El, naar de jongensnaam van Superman op de planeet Krypton. Een woordvoerder vertelt aan CNet dat de eerste producten met deze krachtpatser eind dit jaar in de winkel moeten liggen.

Tegra 3?
Vermoedelijk is de Kal-El dezelfde soc als de Tegra 3, die vorige maand onthuld werd toen een planning van de fabrikant uitlekte. Nvidia bevestigt dit echter niet. De nieuwe Tegra zou volgens de fabrikant vijf keer zo krachtig zijn als zijn voorganger.

[related_article id=”161563″]

Fabrikanten van smartphones en tablets kunnen nu al aan de slag met testversies van de nieuwe Tegra-soc. In een blogpost laat Nvidia weten dat de productie van mobiele toestellen met deze chips in augustus wordt gestart.

GeForce met 12 rekenkernen
De Kal-El-soc beschikt ook over een GeForce-GPU met twaalf rekenkernen. Dat zijn er vier meer dan bij de Tegra 2. Die wordt momenteel al gebruikt in de Samsung Galaxy Tab en zal binnenkort ook te vinden zijn in de Xoom-tablet van Motorola en diverse smartphones, waaronder de Optimus 2X-lijn van LG.

Nvidia voert een verbeten strijd met Qualcomm en Texas Instruments om de snelste mobiele processor. Zowel marktleider Qualcomm als Texas Instruments liet de voorbije weken weten pas begin volgend jaar een quadcore-soc te lanceren. Dat meldt nieuwsdienst Bloomberg.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business