Nieuws

Lasterende doelman prees zichzelf aan bij Heerenveen

De keeper van Club Brugge moet vertrekken vanwege een geheime online-lastercampagne tegen zijn ploeggenoten. Drie jaar geleden prees hij zichzelf onder dezelfde valse naam aan bij Heerenveen, blijkt nu.

Het nieuws in België wordt deze dagen beheerst door Stijn Stijnen. De doelman van Brugge heeft op internet een lastercampagne gevoerd tegen zijn teamgenoten. Althans, dat gebeurde vanaf zijn computer. Zijn vriendin en zijn broer zeggen dat zij de kwalijke berichten hebben gepost.

Stijnen, ook voormalig keeper van het Belgische nationale team, werd afgelopen weekend door het bestuur van Club Brugge naar de B-ploeg verbannen. Zijn negatieve uitlatingen over medespelers, die hij achterliet op een supportersforum, krijgen mogelijk ook een juridisch staartje.

[related_article id=”158578″]

De officiële reden voor de verbanning luidde dat Stijnen contractuele afspraken heeft geschonden en dat hij de ploeg in diskrediet heeft gebracht. Al gauw werd bekend dat de keeper ervan wordt beschuldigd dat hij een lastercampagne tegen leden van Club Brugge heeft opgezet. Onder de alter ego’s Frigo en Piop zou hij op een supportersforum anoniem concurrenten, andere ploegmaten en het bestuur op de korrel hebben genomen en zichzelf de hemel in hebben geprezen.

Onderzoek naar IP-adres
Het bestuur van de Brugse voetbalploeg kwam de lastercampagne op het spoor toen het enkele experts de opdracht gaf een onderzoek uit te voeren naar de herkomst van de opruiende forumberichten. Die werden gelinkt aan het IP-adres van Stijnen en dat van zijn broer.

Even later volgde een verklaring van de broer en de vriendin van de doelman. Het duo neemt de verantwoordelijkheid op zich voor de berichten die in naam van Piop en Frigo gepost werden en beweert dat de doelman niet op de hoogte was van hun acties. “Dit is een vervelende zaak voor Stijnen”, zegt Bart Van den Brande, een in internetrecht gespecialiseerde advocaat.

“Strafrechtelijk zie ik niet meteen een zaak, maar burgerrechtelijk heeft Club Brugge mogelijk wel een kans. Maar dan moet het onderzoek dat de club naar de personen achter de alter ego’s heeft gevoerd wel wettelijk zijn verlopen”, waarschuwt Van den Brande. “Normaal gezien is er een gerechtelijk bevel nodig om bij de provider de klantgegevens die bij een IP-adres horen op te vragen. Is dat niet gebeurd, dan heeft Club Brugge de privacy geschonden.”

Bewijslast ligt bij Stijnen
Dat een deel van de lasterlijke berichten met de computer van Stijnen online is geplaatst, speelt in het nadeel van de doelman. De eigenaar van een IP-adres is verantwoordelijk voor wat er met zijn computer gebeurt. Zelfs als blijkt dat de vriendin en de broer van de doelman achter de lastercampagne zitten, dan is het nog onwaarschijnlijk dat Stijnen hier niet van op de hoogte was.

“Het is dus aan Stijnen om, indien er een rechtszaak volgt, te bewijzen dat hij niet degene is die de berichten heeft verzonden en dat hij voldoende maatregelen heeft genomen om zijn computer af te schermen”, aldus de advocaat.

Ook op forum Heerenveen
Maar een rechtszaak zit er waarschijnlijk niet in. De voetbalclub en de keeper hebben gisteravond besloten dat ze uit elkaar gaan. Stijnen had nog een contract tot 2015.

De Vlaamse krant De Standaard meldt vanochtend dat de gebruikersnaam Piop in 2008 ook gesignaleerd is op het forum van Heerenveen. De keeper stond destijds in de belangstelling van de Friese voetbalclub en de toenmalige trainer Sollied. Piop nam het op het forum op voor de Belgische doelman.

Zo postte Piop in juli 2008 onder meer het volgende over Stijnen: 

‘In belgie doet het gerucht de ronde dat sollied absoluut stijnen wil halen, ze kennen elkaar van bij fc brugge …stijnen is de nationale doelman van belgie, ben even gaan kijken op youtube… nou van mag ie hoor‘. [sic] 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business