Nieuws

‘Brein nam servers van piraten illegaal in beslag’

Piraterijbestrijder Stichting Brein heeft zonder gerechtelijk bevel servers die gebruikt werden door releasegroepen in beslag genomen.

Vorige maand sloeg Brein een grote slag. Het haalde de megatopsite Swan neer en nam de servers in beslag. Topsites zijn websites die door releasegroepen gebruikt worden om illegaal materiaal te verspreiden. Dat komt vervolgens op torrentsites en in nieuwsgroepen terecht.

Servers geen eigendom van Nederlandse hoster
De Nederlandse hostingprovider Worldstream, die de servers waarop de topsite draaide verzorgde, gaf deze volgens de website Tweakers af aan Brein zonder dat het hiertoe wettelijk verplicht was. De servers zijn eigendom van het Braziliaanse bedrijf Alejandro Transporte, dat ze in Nederland installeerde omdat ze in het thuisland niet veilig zouden zijn.

[related_article id=”158578″]

Milica Antic, de advocaat van de Braziliaanse hoster, zegt tegen Tweakers dat zijn cliënt geen zicht heeft op de activiteiten van klanten. Brein zou bewijs in handen hebben dat er op de server auteursrechtelijk beschermd materiaal staat. Maar dat werd volgens Antic nooit aan Alejandro Transporte voorgelegd.

Eigenaar niet gewaarschuwd
De Brazilianen zouden de inbeslagname van de servers zelfs pas aan de weet gekomen zijn toen deze plotseling onbereikbaar werden. Inmiddels heeft Alejandro Transporte de servers via een deurwaarder teruggevorderd.

Brein-directeur Tim Kuik noemt de beweringen van Antic ongefundeerd en onjuist. Hij ontkent niet dat er geen gerechtelijk bevel voor de inbeslagname was, maar beweert dat Brein de servers heeft gevorderd op basis van de auteurswet.

Strafbaar
Verschillende juridische experts verklaren aan Tweakers dat het ontbreken van een bevelschrift de inbeslagname strafbaar maakt, en dat Brein de privacy heeft geschonden door de bestanden op de servers te bekijken.

Tim Kuik beroept zich in een reactie op artikel 28 van de Nederlandse auteurswet. Die stelt dat het opeisen van inbreukmakende content mogelijk is. Maar volgens een van de juridische experts is ook daar de goedkeuring van een rechter voor nodig. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business