Nieuws

Internet Explorer 10 pas volgend jaar

Na de lancering van Internet Explorer 9 zal Microsoft het ontwikkeltempo van zijn browser niet in een hogere versnelling gooien om bij te blijven met Chrome en Firefox. “We kunnen het ons niet veroorloven elke zes maanden een nieuwe browser uit te brengen.”

Met de introductie van IE9 heeft Microsoft een grote inhaalslag gemaakt op technologisch gebied. Niet alleen is de browser flink gestroomlijnd, maar ook werd grafische hardware-acceleratie en ondersteuning voor HTML 5 toegevoegd. Ook is de privacybescherming flink verbeterd. 

Uit vrijgegeven cijfers blijkt dat er veel animo is voor de nieuwe Microsoftbrowser. De bètaversie en releasecandidate werden tot begin maart liefst 36 miljoen keer gedownload. De populariteit zorgde zelfs voor een korte opleving van IE’s marktaandeel op de browsermarkt, dat de laatste tijd steevast een dalende lijn vertoont.

[related_article id=”161452″]

Updatetempo
Terwijl Google aan de lopende band nieuwe versies van Chrome lanceert (de teller staat inmiddels op tien), heeft ook Mozilla bekendgemaakt dat het de ontwikkelingscyclus van zijn Firefoxbrowser flink zal versnellen. Volgens Microsoft hoeven zijn gebruikers er echter niet op te rekenen dat nog dit jaar een nieuwe IE zal verschijnen.

“Internet Explorer 10 zal er zeker vóór 2013 zijn”, zegt Jurgen van Duvel van Windows Commercial België. “Maar we kunnen het ons niet veroorloven om elke zes maanden een nieuwe browser uit te brengen.”

Het softwarebedrijf heeft besloten om IE9 optioneel toe te voegen aan zijn Windows Update-functie en is voorlopig niet van plan die verplicht te maken voor Windowsgebruikers.

Volgens Van Duvel rekenen Microsofts zakelijke klanten op software die grondig getest is en betrouwbare resultaten aflevert. Bovendien staat Microsofts nieuwe mobiele Internet Explorer dit jaar op het programma, die overigens op dezelfde engine is gebouwd als IE9. De mobiele browser voor Windows Phone 7 moet aan het eind van 2010 arriveren via een langverwachte update van het mobiele besturingssysteem.

Dood aan IE6
Met IE9 wil Microsoft vooral vooruitkijken, maar eerst heeft het nog af te rekenen met de almaar groeiende reeks oudere Internet Explorers die het moet onderhouden.

Zo is het onlangs zelfs een campagne begonnen om het gebruik van Internet Explorer 6 te ontmoedigen. Nog altijd 12 procent van de wereldwijde internetbevolking gebruikt momenteel de inmiddels elf jaar oude browser, die destijds standaard werd geleverd bij Windows XP.

?In april 2014 zal het nog altijd populaire Windows XP officieel aan het einde van zijn levenscyclus zijn, wat betekent dat Microsoft de ondersteuning voor het besturingssysteem laat vallen. In de tussentijd moeten nog flink wat gebruikers worden overtuigd over te stappen naar Windows 7.

Internet Explorer 9 is vanaf nu in het Nederlands te downloaden op InternetExplorer9.nl.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business