Nieuws

Secunia Personal Software Inspector 2.0

Verouderde software is een uitstekend middel voor criminelen om in te breken op je computer. Alleen is handmatig al die programma’s updaten een rotklus. Secunia PSI kan een aantal populaire programma’s automatisch bijwerken.

Secunia, dat zich specialiseert in het opsporen van kwetsbaarheden in software, heeft al langer een programma in huis dat zowel zakelijke als privégebruikers helpt verouderde programma’s op te sporen via zijn uitgebreide online database.

Het mikt daarbij altijd op veiligheid; in tegenstelling tot programma’s als Updatestar zal het je dus niet telkens lastigvallen met elke nieuwste update van alle programma’s op je harde schijf. Alleen de achterlopers die een veiligheidsrisico vormen, hebben prioriteit.

Intensieve kennismaking
Het eerste gebruik van Secunia PSI 2.0 is arbeidsintensiever dan je van de meeste programma’s gewend bent. Er wordt gevraagd om automatische updates in te schakelen voor bekende onveilige software. Na een eerste scan krijg je een hoofdscherm in beeld dat vol staat met grafieken en statistieken over je eigen software, maar ook die van andere gebruikers van het Secunia-netwerk.

De interface is even wennen, maar het blijft overzichtelijk genoeg om beginnende gebruikers niet af te schrikken. Ook ervaren gebruikers zullen zeker hun gading kunnen vinden in Secunia’s informatieve aanpak.

Na de installatie plaatst Secunia zichzelf in de Windows-opstartrij en vanaf dan houdt het voortdurend in de gaten wanneer een programma- of Windows-update beschikbaar wordt. Het gaat zelfs zo ver in zijn informatievergaring dat we het dicht in de buurt van spyware vinden komen. De informatievergaring is grotendeels uit te schakelen, al verliest Secunia dan wel veel van zijn nut.

Informatieve lijst
Na elke scan geeft dit wakend oog een lange lijst van geïnstalleerde software die risico’s voor je systeem kan opleveren. Het onderscheidt daarbij categorieën als gepatcht, end-of-life en onzeker. Je kunt vervolgens meer informatie opvragen en via een knop naar de desbetreffende downloadsite gaan om de nieuwste update op te halen.

Zodra de update is geïnstalleerd, past Secunia automatisch zijn resultaten aan. In sommige gevallen leidt deze knop naar een verouderde versie of een verkeerde pagina, maar bij het merendeel van de links komt het juiste bestand direct in beeld.

 

De belangrijkste nieuwe functie van Secunia is de automatische update. Je kunt PSI 2.0 via toestemmingen updates meteen laten downloaden en installeren, waarna het programma je achteraf via het systeemvak iets laat weten als het werk voltooid is. Het aantal programma’s dat je via deze weg kunt updaten is helaas nog maar klein, al zijn lastige klanten als Adobe Flash wel al beschikbaar.

Zwak punt
Dit programma is een welkome aanvulling op een traditionele beveiligingssuite, omdat antivirussoftware voorlopig nauwelijks updatefunctionaliteit toevoegt aan zijn arsenaal. Secunia PSI 2.0 heeft echter wel een zwak punt: als een update geen veiligheidspatch bevat, zal die ook niet opduiken in het overzicht.

Als je favoriete browser dus wat nieuwe kunstjes leert, maar geen lekken dicht, zul je nog altijd handmatig moeten updaten. Als je Secunia PSI 2.0 echter puur als extra garantie tegen ongewenste indringers beschouwt, is het van harte aan te raden.

Secunia Personal Software Inspector 2.0
Prijs: gratis (voor thuisgebruikers) (maart 2011)

PRO: automatisch updaten van veelgebruikte programma’s; informatief en overzichtelijk; Windows-updates beschikbaar.
CONTRA: updateproces niet altijd nauwkeurig; scant langzaam; alleen veiligheidsupdates verschijnen in overzicht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business