Nieuws

Rechter fluit Google Books terug

Een Amerikaanse rechter heeft een schikking van 125 miljoen dollar tussen internetreus Google en een auteurs- en uitgeversvereniging verworpen. Google had met de schikking de intentie om de grootste digitale bibliotheek ter wereld op te richten. Maar de New Yorkse rechter oordeelde dinsdag dat de schikking niet eerlijk is voor auteurs.

Google werd in 2005 voor de rechtbank gesleept door auteurs en uitgevers. Zij argumenteerden dat het digitaliseren van boeken een overtreding is van de auteursrechten. Zo kwam het in 2008 tot een schikking van 125 miljoen dollar. Google Books omvat al meer dan vijftien miljoen boeken.

Schikking ging te ver
De schikking gaat echter te ver volgens de rechter en is niet eerlijk tegenover auteurs. De expliciete toestemming van de eigenaar van de auteursrechten is immers niet meer vereist. Het zou Google ook een voordeel geven tegenover concurrenten. Volgens de rechter zou een schikking meer kans maken als die alleen van toepassing is op auteurs die daar zelf voor kiezen.

[related_article id=”158901″]

Een woordvoerder van de internetreus zegt dat Google teleurgesteld is door de beslissing. "Wij geloofden dat de overeenkomst het mogelijk zou maken dat miljoenen zeldzame boeken makkelijk toegankelijk zouden worden in de VS. Google zal blijven proberen om meer boeken online vindbaar te maken."

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business