Google-suggesties soms lasterlijk

In Milaan heeft Google een rechtszaak verloren over de automatische aanvulling die het geeft bij zoekopdrachten.

Google moet door het vonnis een aantal automatisch aangevulde zoekopdrachten wijzigen. De zaak kwam er nadat een Italiaanse man ontdekte dat zijn naam, die niet wordt vermeld, bij Google automatisch werd aangevuld door truffatore of truffa, wat zoveel betekend als crimineel en fraude.

In zijn verdediging haalde Google aan dat de feiten zich in de zogenaamde veilige haven voor e-commerce bevinden. Die dekt internetproviders en online dienstenleveranciers deels in voor het verkeer dat via hun netwerken en diensten loopt. Maar de rechter ziet de autoaanvulling als iets wat Google zelf produceert.

[related_article id=”158901″]

Google teleurgesteld
De zaak werd al op 31 maart uitgesproken, maar Carlo Piana, advocaat van de man wiens naam lasterlijk werd aangevuld, doet het vonnis uit de doeken op zijn blog. Hij benadrukt daarbij dat de kwestie ook voordat de rechtszaak begon werd besproken met Google en dat het om twee specifieke aanvullingen gaat. Volgens Piana heeft zijn cliënt, die als ondernemer actief is, hierdoor schade geleden.

Google heeft intussen laten weten teleurgesteld te zijn in het vonnis. “We geloven dat Google niet verantwoordelijk mag worden gehouden voor termen die bij de autoaanvulling verschijnen, omdat ze worden voorspeld door algoritmes op basis van eerdere zoekopdrachten van gebruikers en niet door Google zelf."

Het bedrijf gaat naar aanleiding van de uitspraak zijn mogelijkheden herbekijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business