Voorstel Teeven krijgt veel kritiek

Het voorstel van staatssecretaris Fred Teeven over illegale downloads krijgt kritiek van internetbedrijven en Stichting De Thuiskopie. Ze zien weinig nut in de maatregelen.

ISPConnect noemt het voorstel een klap in het gezicht van de internetproviders. De vereniging vertegenwoordigt een zestigtal organisaties, waaronder hostingbedrijven en andere providers.

Vooral de intentie om websites die auteursrechten schenden offline te halen is een doorn in het oog. De organisatie wijst op de gedragscode tussen de overheid, rechthebbenden en providers die zegt hoe tussenpersonen zoals providers moeten omgaan met auteursrechtelijk beschermd werk. Die maakt volgens hen een nieuwe wetgeving overbodig.

Thuiskopie
Ook Stichting De Thuiskopie is niet te spreken over de speerpuntenbrief 20(C)20. In de nota pleit Teeven voor de afschaffing van de bijdrage, het extra bedrag dat een consument betaalt op blanco infodragers om een kopie voor eigen gebruik te kunnen maken. Maar volgens de stichting is slechts een deel van de kopieën voor eigen gebruik afkomstig van het internet. Zo wijst ze op kopieën van televisie-uitzendingen en geleende cd’s.

Tegelijk verliezen artiesten inkomsten als de heffing wordt afgeschaft. Dat is volgens Stichting De Thuiskopie onredelijk en in strijd met de Europese wetgeving.

Op zich is de stichting niet tegen het downloadverbod, maar wijst ze erop dat de thuiskopievergoeding kan blijven bestaan wanneer er een downloadverbod is. Iets wat momenteel het geval is in verschillende landen, waaronder België.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business