Nieuws

Paragon Hard Disk Manager Suite 2011

De meeste computergebruikers hebben geen schijfbeheersoftware. Ze zijn namelijk weinig bezig met back-ups en starten nooit meer dan één besturingssysteem op. De rest heeft een goede hulp aan deze vernieuwde Paragon-sleutelkit.

Paragon Hard Disk Manager Suite 2011 is bedoeld voor kleinzakelijke en thuisgebruikers en beschikt dus niet over de opties voor servers en virtualisatie die aanwezig zijn in de Professional-editie. Toch is dit de meest krachtige en effectieve schijfbeheerder die we kennen. We kunnen partities splitsen, bijeenvoegen, vergroten of verkleinen en defragmenteren.

Zonder tovenaar
In tegenstelling tot Acronis Disk Director 11 Home hoef je geen wizard te doorlopen voor het aanmaken van een opstartbare noodschijf, maar kun je een kant-en-klare schijfimage downloaden en branden. Zo kan een Windows-installatie die niet meer opstart gered worden zonder installatie-dvd.

Paragons interface komt rommelig over, met een hoofdmenu links dat toegang biedt tot een aantal eenvoudige wizards. Een onopvallende link in de onderhoek opent het volledige programma en pas dan wordt echt duidelijk tot hoeveel deze partitiemanager in staat is.

In eerste instantie lijkt dat een slechte ontwerpkeuze, maar als we in het achterhoofd houden hoeveel schade sommige functies kunnen opleveren bij verkeerd gebruik, is het verstandig om de geavanceerde mogelijkheden in de achtergrond te verbergen. De software geeft ook voortdurend waarschuwingen over de risico’s van bepaalde handelingen.

Paragons beheerder is de enige suite die we vinden die geheel bij de tijd is, met onder meer ondersteuning voor de speciale AR-formattering van veel SSD-schijven en vrijwel alle harde schijven van 1,5 TB of groter.

Correcte schijfindeling
Als je data vanaf een oude harde schijf naar deze monsters kopieert, zal de schijfindeling normaal gezien niet meer kloppen, omdat de oude XP-formattering gegevens op een manier opslaat die de nieuwe generatie schijven enorm vertraagt. Dit programma zorgt bij het klonen dat de data wel op de juiste wijze worden uitgelijnd.

Uit ervaring weten we dat een correct uitgelijnde SSD-schijf dramatische prestatieverbeteringen oplevert. De suite heeft echter niet de mogelijkheid om een bestaande partitie uit te lijnen zonder hem te kopiëren of klonen. Vreemd, omdat Paragon hier juist een aparte tool voor aanbiedt aan zijn professionele gebruikers.

De Paragon-suite is de enige tool die we kennen die het HFS+-partitieformaat van moderne Mac-machines kan beheren en in grootte aanpassen. We houden onze vingers gekruist, omdat Macs een stuk ingewikkelder gepartitioneerd zijn dan Windowsmachines. Maar het programma blijft overeind en we ondervinden geen problemen.

Niet alles aan deze suite is perfect, al zijn de meeste onvolkomenheden cosmetisch van aard. We kunnen bijvoorbeeld de defragmentatie niet starten in de volledige modus en moeten terugkeren naar het wizardmenu om het daar te openen.

We zien daarnaast een partitie van 200 GB eerst vermeld staan met de correcte grootte, maar elders in het programma wordt dat 200 MB. Gelukkig heeft dit geen effect op onze partitie.

Voor dit soort foutjes strijken we de hand over het hart, zolang Paragon doorgaat met het leveren van de betrouwbaarheid die onze harde schijven in goede gezondheid houdt. Op sommige programma’s moet je kunnen bouwen en we zijn blij dat Paragon Hard Disk Manager Suite 2011 er zo een is.

Paragon Hard Disk Manager Suite 2011
Prijs: 39,95 euro (mei 2011)

PRO: krachtig, betrouwbaar partitiebeheer; eenvoudig te volgend wizards voor basistaken; ondersteuning voor nieuwe formatteringstypes en OS X-partities.
CONTRA: rommelige interface; niet Nederlandstalig.

hardeschijfhdmanagerparagonreviewssuite

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals