Nieuws

Norton 360 v.5.0

Norton 360 biedt de uitgebreide bescherming van Symantecs Internet Security 2011-suite en voegt daar een scheepslading extra’s aan toe. Bezwijkt je systeem onder al die extra beveiliging?

Voor zo’n uitgebreide suite verloopt de installatie ontzagwekkend snel: binnen de minuut staat het op onze harde schijf en kunnen we beginnen met configureren. De eerste scan gaat eveneens in razende vaart en neemt slechts enkele minuten in beslag.

Gestroomlijnd en sexy
Ten opzichte van de vorige versie is de nieuwe Norton 360 gestroomlijnder ingericht, al is er nog altijd het kenmerkende zwart-gele kleurschema, met vier hoofdmenu’s die toegang bieden tot het reusachtige aantal functies. De toegankelijkheid is echter verbeterd: er zijn nu verschillende manieren om bij het gewenste onderdeel uit te komen. Via de ‘Prestatie’-knop draait de interface om als een speelkaart en kun je gedetailleerde informatie over je computer terugvinden.

Net als Kaspersky’s firewall is Nortons beveiligingsmuur er een van hoge kwaliteit. Het bedrijf gebruikt zijn reusachtige klantenbestand om vertrouwde programma’s te herkennen, kwaadaardige te blokkeren en onbekende exemplaren door te lichten.

Tussenkomst van de gebruiker is daardoor nauwelijks nodig; een verademing vergeleken met opdringerige firewalls van sommige concurrenten. Als een aanval van buiten wordt geblokkeerd, laat 360 via transparante pop-ups weten wat het zojuist heeft afgestopt.

Scoort een tien
Van de onafhankelijke viruslabs krijgt Norton 360 v5.0 unanieme goedkeuring. AV-test kende de suite vrijwel een perfecte score toe na recente tests op XP, Vista en Windows 7. Het Russische Dennis Labs, dat is aangesloten bij de Anti-Malware Testing Standards Organisation (AMTSO), gaf de Symantec-software zelfs een tien op tien.

Ook uit onze eigen tests blijkt Norton qua beveiliging de riemen te hebben aangehaald. Het presteert even goed als Norton IS 2011 bij malwareverwijdering, maar weet zijn goedkopere neefje af te troeven bij het blokkeren van inkomende malware.

Dankzij downloadbeveiliger Download Insight en URL-controleur Norton Safe Web weet het 80 procent van onze gedownloade testexemplaren te blokkeren. Ook op het gebied van rootkits scoort 360 licht beter: qua detectie laat het een perfecte score zien en moet het alleen PC Tools voor zich dulden qua verwijdering.

Veel extra’s
Norton 360 is de bolide van zijn beveiligingsproducten en biedt zodoende een groot aantal extra’s, waaronder antispam, phishingbescherming, systeemoptimalisatie en 2 GB online back-up. Erg veel nieuws is daar niet bijgekomen, maar Symantec heeft het allemaal net iets eenvoudiger gemaakt.

Dat geldt vooral voor de back-upfunctie: 2 GB voor de normale versie, die je kunt uitbreiden naar 25 GB in de Premier-versie. Je kunt nu ook een autoherstelmedium voor cd, dvd en USB aanmaken. Vooral het laatste is erg nuttig voor netbooks zonder schijfstation.

Verbazend genoeg heeft al die functionaliteit geen negatieve invloed op de prestaties. Uit onze PC Mark Vantage-benchmark blijkt 360 niet meer van je computer te vragen dan Norton IS 2011 en worden bezigheden als bestanden verplaatsen of archieven uitpakken nauwelijks opgehouden.

Omdat Norton 360 v5.0 je bruikbare luxe en uitstekende bescherming biedt, zonder daar prestatieverlies voor terug te eisen, is het ons favoriete alles-in-een beveiligingspakket van het moment.

Norton 360 v5.0
prijs: 89,99 euro (mei 2011)

PRO: lage systeembelasting; goede phishingbescherming; uitgebreide informatievoorziening over systeem; uitstekende allroundbeveiliging.
CONTRA: wachtwoordkluis mist onlinesynchronisatie; 2 GB online back-up te weinig voor die prijs.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business