Microsoft onthult Mango

Windows Phone 7 krijgt met Mango zijn eerste grote update. Microsoft pakt zo uit met vijfhonderd nieuwe toevoegingen voor zijn smartphoneplatform.

Neen, we kregen gelukkig geen lijst met alle vijfhonderd updates. Wel werd tijdens de voorstelling benadrukt dat het herstellen van bugs daar niet in meetelt. Kort samengevat maakt Mango het mobiele besturingssysteem een stuk volwassener.

Mango maakt het onder meer mogelijk om verschillende mailboxen aan elkaar te koppelen. Contacten kan je voortaan groeperen en zo de hele groep een sms, e-mail of chatbericht sturen. Communicatie gebeurt los van het platform. Zo kan je op je telefoon een sms ontvangen en kiezen om te reageren via Facebook Chat of Windows Live Messenger.

[related_article id=”161452″]

Overzicht
Die groepen helpen ook om het overzicht te behouden voor mensen met veel contacten. Je kan kiezen om van bepaalde groepen alleen de Facebookupdates te tonen. Waar je dit bij professionele contacten misschien liever niet doet, maar wel graag hun activiteiten op LinkedIn bijhoudt.

Vanaf je telefoon heb je voortaan standaard toegang tot bestanden op je Windows Live Skydrive. Meteen een stevige concurrentie voor Dropbox.

Foto’s
Naast de foto’s die je met je telefoon neemt, downloadt Windows Phone 7 ook de albums die je zelf op Facebook hebt gezet. Vanaf je telefoon kan je mensen taggen (en op die namen meteen alle foto’s van die persoon opvragen), of foto’s van vrienden downloaden.

Internet Explorer 9
Met de update naar Mango krijgt het smartphoneplatform Internet Explorer 9 erbij. Microsoft benadrukt hier dat het niet om een afgeslankte versie gaat, maar om een browser die naar eigen zeggen de volledige IE9-ervaring naar de telefoon brengt.

Een interessant aspect hiervan is de hardwareacceleratie. De browser op Windows Phone 7 kan voortaan gebruikmaken van de hardwarecapaciteiten van de telefoon, wat grafische prestaties op het web alleen maar ten goede komt.

‘Slimmere’ applicaties
De update zelf verschijnt pas dit najaar en biedt onder meer Nederlandse ondersteuning. Vandaag is Mango vooral belangrijk voor ontwikkelaars. Zij kunnen vanaf nu met de developerkit aan de slag om applicaties te ontwikkelen. Tijdens de persvoorstelling zei Microsoft dat deze “in de komende 24 uur” beschikbaar wordt gesteld.

Applicatiebouwers krijgen met Mango een aantal mogelijkheden die we nog niet eerder zagen op andere platformen. Zo kan het pictogram van een applicatie, de zogenaamde Live Tile, realtime informatie verzamelen en je waarschuwen wanneer nodig.

Tijdens de persvoorstelling werd dat uitgelegd met de applicatie van vliegtuigmaatschappij Quantas. Wanneer je een vlucht gepland hebt, zal het icoontje automatisch flikkeren of een melding geven wanneer je moet vertrekken. De applicatie kan daarbij gps-gegevens en verkeersinformatie opvragen, om eventueel te waarschuwen als je dreigt te laat te komen, of desnoods alternatieve vluchten suggereren.

Privé-applicaties
Ontwikkelaars kunnen hun applicaties met Mango beter verdelen. Er is een systeem voor bètadistributie waarmee een groep tot honderd vooraf opgegeven testers een toepassing negentig dagen kan uittesten.

Een andere mogelijkheid is de Private Distribution Service. Hierbij is de applicatie niet openbaar te vinden maar stuurt een ontwikkelaar een link van de applicatie naar de gebruikers om ze te downloaden. De ontwikkelaar zelf kan daarbij kiezen om updates verplicht bij gebruikers te installeren, wat zeer handig kan zijn voor bedrijven met applicaties voor intern gebruik.

Gebruikers kunnen overigens per applicatie beslissen of persoonlijke gegevens zoals gps-coördinaten worden gedeeld met de toepassing.

Skype
Tijdens de persvoorstelling van Mango kon Microsoft nog geen commentaar geven over de overname van Skype, omdat deze nog door overheidsregulatoren moet worden goedgekeurd. Wel wist Jeroen Van Hees, hoofd van Windows Phone 7 voor België en Luxemburg, te zeggen dat een Skype-applicatie er komt als Mango dit najaar naar het grote publiek wordt uitgerold.

Microsoft wist tot slot nog te zeggen dat er sinds de komst van Windows Phone 7 in België 251 applicaties zijn ontwikkeld. Dat zouden er meer zijn dan voor concurrent BlackBerry. Wereldwijd zijn er intussen zeventienduizend toepassingen voor het smartphoneplatform verkrijgbaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business