Nieuws

Gamen doet veel kinderen pijn

Van urenlang gamen en sms’en krijgen veel jongeren pijn in hun polsen en vingers. “Die toestellen zijn niet voor kinderhanden ontworpen.”

Of het nu een Nintendo, een PlayStation of een Wii is, overdreven intensief gebruik van spelconsoles bezorgt nogal wat jongeren pijnlijke gewrichten. Ook overmatig sms’en betekent een aanslag op de pezen en ligamenten van scholieren, waarschuwden onderzoekers gisteren op een conferentie in Londen.

Amerikaans onderzoek
Yusuf Yazici, reumatoloog bij het New Yorkse Hospital for Joint Diseases, bracht de medische gevolgen van overmatig gamen en sms’en in kaart. Dat gebeurde nadat hij de elfjarige Deniz Ince, een verwoed gamer, op consult had gekregen met een zere pols en duim.

“Het verband was gauw gelegd. Elk vrij moment zat Deniz op zijn Wii, om honkbal te spelen of Amerikaans voetbal.” Geïntrigeerd legde Yazici, met de hulp van Deniz, een vragenlijst voor aan vijfhonderd scholieren op twee Amerikaanse scholen – die van Deniz en een andere. Ruim de helft van de bevraagde jongeren (tussen negen en vijftien jaar oud) vulde de enquête in.

Meisjes meer pijn dan jongens
Uit de antwoorden valt op te maken dat spelcomputers hun gebruikers meer pijn bezorgen dan mobiele telefoons, zegt Yazici. “De X-box en de Gameboy veroorzaakten beduidend meer klachten dan de iPhone.”

Daar staat tegenover dat meisjes vaker dan jongens pijn in hun vingers krijgen van het gsm’en, of liever: van het sms’en. “Meisjes sturen veel meer berichtjes dan jongens”, verklaart Yazici het verschil. “Gemiddeld gaan er zo’n vijftig per dag de deur uit.”

Hoe langer jongeren achter elkaar gamen of sms’en, hoe meer pijn ze rapporteren, zegt Yazici. “Gemiddeld ging het in ons onderzoek om meer dan twee uur per dag.” Volgens de reumatoloog doen ouders er daarom goed aan een limiet te zetten op het aantal uur dat hun kind op de spelcomputer mag, “precies zoals ze dat met de televisie doen.”

Kwetsuren
Wat de langetermijneffecten van gamen en sms’en op de polsen en vingers van jongeren zijn, weet Yazici niet. “We denken niet dat er gewrichtsschade optreedt, het gaat veeleer om kwetsuren aan pezen en ligamenten.”

Probleem is dat kinderhanden niet volgroeid zijn, zegt de reumatoloog, en daardoor kwetsbaarder voor repetitieve bewegingen als die op de Xbox of Gameboy. Het is geen populaire boodschap, beseft hij, maar volgens hem doen ouders er goed aan om jonge kinderen niet op spelconsoles te laten spelen, en zeker geen uren na elkaar. “Die dingen zijn niet voor kinderhanden ontworpen.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business