Nieuws

Noord-Korea maakt eigen computers

Noord-Korea produceert zijn eigen computers. Er zijn drie modellen beschikbaar: twee laptops en een computer die je aan een televisie moet verbinden.

Op 10 maart zond het avondjournaal van de Noord-Koreaanse staatstelevisie een reportage uit over een bezoek aan een fabriek waar de computers gemaakt worden. Op de beelden is te zien hoe arbeiders een laptop assembleren en testen.

Netbooks
Noord-Korea produceert volgens het verslag een netbook en een tafelmodel met muis en computer voor schooldoeleinden en een netbook voor kantoorgebruik. De computers draaien aangepaste software. Dat meldt PCWorld.

De kantoornetbook heeft twee USB-poorten (de schoolcomputers hebben er geen), een webbrowser en uiteraard kantoorsoftware. De batterij gaat volgens het verslag tweeënhalf uur mee op één lading.

[related_article id=”152275″]

Niet zelf gemaakt?
Een lezer van de blog North Korea Tech merkt op dat de kantoornetbook sterke gelijkenissen vertoont met een netbookje van het merk Sylvania van Siemens, dat in de VS voor 99 dollar wordt verkocht. Dat model heeft Windows CE aan boord.

De vraag is of Noord-Korea de computers wel zelf maakt en of het niet om een staaltje propaganda gaat.

Uit de televisiebeelden was niet op te maken of de Noord-Koreaanse netbook Windows CE gebruikt of Red Star Linux. Dat is het officiële besturingssysteem van het communistische land. Uiterlijk doet het sterk aan Windows denken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business