Nieuws

LulzSec: We hebben gegevens van alle Britten (update)

Hackerscollectief LulzSec beweert de persoonsgegevens van alle Britten in handen te hebben. Het gaat om gegevens die dit jaar zijn opgegeven bij een nationale volkstelling.

LulzSec heeft nog geen bewijs gepost in de vorm van een uittreksel van de database. Maar het meldt de diefstal bij de Britse overheid in een post op het onlinekladblok Pastebin.com. Doorgaans maakt de groep nieuwe inbraken en diefstallen wereldkundig via zijn Twitteraccount.

60 miljoen Britten
Als de diefstal echt heeft plaatsgevonden, dan is dit het grootste wapenfeit in het prille maar actieve bestaan van de hackersbeweging. De censusdatabase omvat onder meer de geloofsovertuiging, inkomens en adressen van alle inwoners van Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. In totaal gaat het om zestig miljoen personen. Elke tien jaar moeten ze verplicht de enquête invullen.

[related_article id=”158578″]

In het bericht op Pastebin worden de inwoners van Groot-Brittannië enigszins gerustgesteld. De auteur beweert de gegevens pas vrij te geven als ze opnieuw zijn ingedeeld. Mogelijk betekent dit dat de database geanonimiseerd wordt. Wel plant LulzSec volgens het bericht een bezoekje aan The Pirate Bay.

The Next Web heeft het Britse Nationale Bureau voor de Statistiek gecontacteerd, maar zij waren niet op de hoogte van een inbraak en gaan de zaak onderzoeken. Een verklaring volgt later.

Tiener gearresteerd
De Metropolitan Police Central e-Crime Unit laat weten een negentienjarige man uit Essex te hebben gearresteerd op verdenking van het schenden van de Computer Misuse Act. Hoewel niet bevestigd door de politie wordt in de media aangenomen dat het om een belangrijk lid van LulzSec gaat.

De tiener werd gearresteerd na een onderzoek naar een reeks DDoS-aanvallen op internationale bedrijven en inlichtingendiensten die door dezelfde groep zouden zijn gepleegd. De FBI was ook betrokken in dit onderzoek.

De omstreden hackersbeweging kondigde gisteren nog aan de handen ineen te slaan met die andere beruchte hackersgroep Anonymous. In Operation AntiSec mikken ze op overheden en beveiligingsspecialisten wereldwijd. De diefstal van de Britse censusgegevens past mogelijk in deze operatie.

Update 16.10 uur:
LulzSec ontkent via Twitter dat het de Britse censusgegevens heeft gestolen. De hackersgroep wijst zijn website en Twitteraccount aan als officiële communicatiekanaal. De aangehouden tiener zou evenmin lid zijn van het hackerscollectief, tweeten ze.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business