De Engelse muziekstreamingsite We7 gaat open in België. De zuiderburen hebben daarmee de primeur op het Europese vasteland. Terwijl vele Belgen zitten te wachten op de komst van de Zweedse streamingsite-on-demand Spotify, is plots de Engelse concurrent We7 op de lokale markt gekomen. Belgen die een gratis radioaanbod willen beluisteren dat samengesteld is naar hun […]

Advertentie

De Engelse muziekstreamingsite We7 gaat open in België. De zuiderburen hebben daarmee de primeur op het Europese vasteland.

Terwijl vele Belgen zitten te wachten op de komst van de Zweedse streamingsite-on-demand Spotify, is plots de Engelse concurrent We7 op de lokale markt gekomen. Belgen die een gratis radioaanbod willen beluisteren dat samengesteld is naar hun smaak, en dat elke dag onder invloed van de luisteraars verandert, kunnen voortaan terecht op We7.

Waarom eerst in België?
Medeoprichter Gareth Reakes is in België om uit te leggen waarom de Belgische markt het eerste land is na Engeland waar de site van start gaat. “Nu we willen uitbreiden in Europa, moeten we snel veel ervaring opdoen. De Belgen zijn tweetalig, hebben de euro, en in Brussel wonen veel invloedrijke vertegenwoordigers van andere landen en ook veel journalisten. Dat helpt ons.”

Natuurlijk speelt ook mee dat We7 van zijn investeerders een groot bedrag gekregen heeft om na Engeland de Europese markt op te gaan. Nog voor het jaareinde wil de dienst in zeker drie andere Europese landen beschikbaar zijn. De concurrentieslag met Spotify wordt scherp gespeeld.

Peter Gabriel
We7 is internetradio met een ‘plus’ erachter. Je luistert naar thematisch gekozen songs, die in de gratis versie soms onderbroken worden door korte reclameflitsen. Per maand kan je gratis vijftig ‘aanvragen’ doen. Maar je kunt geen eigen playlists met favoriete tracks maken.

Het goede nieuws is dat We7, in tegenstelling tot vele concurrenten, al sinds vorig jaar genoeg advertentie-inkomsten binnenhaalt om artiesten te vergoeden voor het gebruik van muziek. Achter dat principe zit een van de hoofdfinanciers, de muzikant Peter Gabriel.

Reakes belooft dat de artiesten vergoed zullen worden. Dat kan, aldus The Guardian, gaan om 2.200 tot 4.400 euro voor een miljoen draaibeurten van een song.