Nieuws

Telenet moet kabel delen

De Belgische kabelmaatschappijen moeten de kabel vanaf oktober 2012 openstellen voor andere tv- en internetaanbieders. Dat hebben de telecomregulatoren beslist.

De beslissing om de kabel open te stellen werd in een persbericht aangekondigd door de federale telecomregulator BIPT en de regionale mediaregulatoren. Opmerkelijk is dat de kabelmaatschappijen zowel hun analoge als hun digitale tv-platform moeten openstellen voor concurrenten, maar dat Belgacom alleen toegang krijgt tot het analoge platform.

Dat betekent dat we in Vlaanderen op papier meer concurrentie gaan krijgen op de Telenetkabel, maar dat Belgacom daar in de praktijk niet veel van zal profiteren.

[related_article id=”158455″]

De besluiten treden op 1 augustus in werking. De kabeloperatoren moeten ze tegen eind oktober 2012 toepassen. Behalve de Vlaamse kabeloperator Telenet moeten ook de Waalse en Brusselse bedrijven Brutélé, Numéricable, Tecteo en AIESH hun kabelnetwerk openen voor concurrerende aanbieders.

De regulatoren beslisten omgekeerd dat Belgacom zijn netwerk ook voor alternatieve tv-aanbieders moet openstellen. Voor telefonie en internet was dat al het geval. Nu tv erbij komt, zullen alternatieve aanbieders via de Belgacom-telefoonlijn zogenaamde triple play-diensten kunnen aanbieden (pakketten met een combinatie van telefoon, tv en internet).

De vrijmaking van de kabel is enigszins verrassend omdat de Europese Commissie enkele weken geleden nog bedenkingen had geuit bij de marktanalyse van het BIPT, die ten grondslag ligt aan de maatregel. Door Belgacom uit te sluiten van het digitale kabelplatform wordt aan die bezwaren gedeeltelijk tegemoetgekomen.

De uitzonderingsmaatregel voor Belgacom zou er ook gekomen zijn na aandringen van CD&V, dat een frontale aanval van Belgacom op het ‘Vlaamse’ kabelbedrijf Telenet wilde voorkomen. Telenet werd in de jaren ’90 opgericht op initiatief van Vlaamse, voornamelijk christen-democratische, politici.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business