Nieuwe batterij doorzichtig en plooibaar

Aan de universiteit van Stanford (VS) is een doorzichtige lithium-ionbatterij ontwikkeld. De prijs zou niet hoger liggen dan voor huidige batterijen.

Het gaat om een project van student Yuang Yang dat mogelijk een doorbraak kan betekenen voor doorzichtige en flexibele elektronica. Samen met Yi Cui, een professor gespecialiseerd in fotonen, werkte hij het idee uit.

Maar hoe maak je een doorzichtige energiebron? De twee maakten een raamwerk voor de batterijelektroden, waarbij elke verbinding zo’n 35 micron breed is. Omdat de lijnen zo dun zijn, lijkt het stroomnetwerk transparant.

De technische en gedetailleerde uitleg van het onderzoek is na te lezen in de recentste editie van Proceedings of the National Academy of Sciences. Zo kunnen koper en aluminium niet gebruikt worden. Om dat probleem op te lossen verwerkten de onderzoekers een metalen film in een ‘goot’ van polydimethylsiloxaan (PDMS), een stof die ook in contactlenzen en bij plastische chirurgie wordt gebruikt. Dit allemaal op microngrootte.

Capaciteit is nog probleem
Naast de transparantie is het materiaal in de batterij bijzonder flexibel. Dat betekent dat de wetenschap meteen een stap dichter staat bij plooibare elektronica.

Het enige probleem met de technologie is de capaciteit. De batterij kan momenteel half zoveel stroom voorzien als een lithium-ion-equivalent. “Momenteel is het vergelijkbaar met een nikkel-cadiumbatterij”, zegt Yang. Al gelooft het onderzoeksteam dat dit op termijn kan worden verbeterd.

batterijcuidoorzichtigelektronicaflexibelhightechnieuwspdmsstanfordstroomtransparantyang

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals