Nieuws

Aldi-netbook: Medion Akoya MD 98720

Aldi heeft vanaf 6 augustus opnieuw een computer in de aanbieding. Deze keer presenteert het een netbook, ideaal als voordelige aankoop zo vlak voor het nieuwe schooljaar.

De Medion Akoya MD 98720 ziet er opvallend sexy uit als netbook. Hij is heel dun en biedt plaats aan een ruim toetsenbord en touchpad. Gezien de lage prijs is de afwerking meer dan behoorlijk. Het toetsenbord typt aangenaam en het touchpad voelt direct goed aan. Zelfs de twee selectieknoppen onder het touchpad klikken op een zachte, luxueuze manier.

Ondanks het dunne profiel zijn er genoeg aansluitingen: driemaal USB (waarvan zelfs één USB 3.0), VGA, microfoon- en hoofdtelefoonaansluiting, kaartlezer en netwerkaansluiting.

Stevige processor
Medion maakt voor deze netbook gebruik van een Intel Atom-processor. De Intel N570 dualcore staat geklokt op 1,66 GHz en heeft twee extra virtuele kernen. Helemaal niet slecht voor een netbook, maar we hebben de indruk dat het interne geheugen de flessenhals is van dit systeem. Medion komt met amper 1 GB RAM-geheugen, te weinig om echt vlot mee te werken. Zonde, want de processor is toch bijzonder sterk voor een netbook.

Ook al is het niet de hoofdzaak bij een minilaptop, van een grafische kaart kunnen we nauwelijks spreken. De interne Intel GMA 3150 stelt amper iets voor en is nagenoeg niet bruikbaar voor 3D-spellen.

Beperkte autonomie
Door de combinatie van een dunne netbook met een stevige processor valt de batterijduur tegen. Onder zware belasting halen we amper 2,5 uur, terwijl bij lichte belasting de zes uur net wordt gehaald. Op zich geen slechte resultaten, maar voor een netbook verwachten we meer. Het beeldscherm draagt een resolutie van 1.024 bij 600 pixels, net genoeg om fatsoenlijk een internetbrowser te gebruiken. De schermkwaliteit is heel degelijk, zeker gezien de scherpe prijs.

[related_article id=”152275″]

De 250 GB harde schijf zorgt voor meer dan genoeg opslagcapaciteit. Medion weet dit maar al te goed, daarom dat er een hoop extra software is geïnstalleerd. Veel toepassingen zijn overbodig, verwijder daarom eerst alle software van voordat je verder aan de slag gaat. Het besturingssysteem is Windows 7 Starter.

Deze minilaptop van Medion is een pareltje, maar het intern geheugen gooit veel roet in het eten. Met 2 GB RAM zouden de prestaties ongetwijfeld veel beter zijn geweest, in plaats van de ontoereikende 1 GB RAM. Los daarvan blijft deze netbook een goede aanrader door zijn lage prijs en goede schermkwaliteit. Blijkt achteraf dat je te veel hinder ondervindt van het beperkte intern geheugen? Koop dan in een computerwinkel extra geheugen, dan ben je nog steeds goedkoper uit dan bij de meeste beschikbare netbooks.
De testresultaten vind je op de volgende pagina.

Medion Akoya MD 98720
Prijs: 279 euro (vanaf 6 augustus 2011)

PRO: degelijke schermkwaliteit, USB 3.0, dun profiel.
CONTRA: 1 GB RAM, batterijduur, bloatware

 

RESULTATENMedion Akoya MD 98720
Futuremark PCMark Vantage 
Algemene score1.037
Geheugen418
TV & Filmsgefaald
Games463
Muziek1.666
Communicatie1.148
Productiviteit1.170
Harde schijf1.899
Futuremark 3DMark Vantage 
Performance Ratinggefaald
Maxon Cinebench R10 
Rendering 1 cpu553
Rendering x cpu1.478
Maxon Cinebench R11.5 
OpenGL (fps)gefaald
CPU (pts)0,48
Call of Juarez DX10 
Gemiddeld aantal fps (1.280 x 1.024)gefaald
Autonomie en ergonomie 
Maximale autonomie6u 01m
Minimale autonomie2u 34m
Herlaadtijd batterij3u 19m
Netto gewicht zonder adapter (gram)1.141
  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business