Nieuws

Facebook haalt profielen gevangenen offline

Gevangenen in de Amerikaanse staat Californië zullen hun Facebookprofiel verliezen als blijkt dat ze hun pagina stiekem updaten.

Het gaat om een samenwerking tussen het California Department of Corrections and Rehabilitation (CDCR) en Facebook, zo meldt CBS. Die eerste controleert wie er nog actief is op Facebook sinds hij of zij werd opgesloten. Die gegevens worden doorgegeven aan Facebook, dat de leden schrapt met als reden dat ze zo de gebruiksvoorwaarden schenden.

Volgens de CDCR is het via sociale media makkelijk om controle door de gevangenis te omzeilen en zo criminele activiteiten uit te voeren. Het is voor gevangenen niet verboden om een Facebookprofiel te hebben dat op voorhand werd aangemaakt, maar eenmaal achter de tralies is het updaten verboden.

Hoe komen ze op internet?
Een vanzelfsprekende vraag lijkt ons vooral hoe de gevangenen erin slagen om in hun zittijd toch nog op het internet te komen. Officieel hebben de gevangenen helemaal geen toegang tot het web, maar in sommige gevallen kan dat illegaal via tussenpersonen buiten de gevangenis, of met hulp van binnenin. Bijvoorbeeld als er een mobiele telefoon wordt binnengesmokkeld. Anderzijds kan je je afvragen of gevangenen wier profiel volledig afgesloten is voor vreemden kunnen worden betrapt.

Het probleem zit dus vooral bij gevangenen die ondanks maatregelen toch op internet raken of met tussenpersonen op het internet kunnen communiceren. Actieve Facebookprofielen verwijderen is dus vooral een extra drempel om illegale communicatie te bemoeilijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business