Nieuws

Aanval Anonymous op Facebook is vals

De video waarin hackersgroep Anonymous een aanval op Facebook aankondigt, lijkt vals te zijn. Ook beveiliger Trend Micro trekt de echtheid in twijfel.

Het filmpje circuleert al enkele weken, maar werd pas deze week opgemerkt. In het fragment is te horen hoe een groep die beweert Anonymous te vertegenwoordigen Facebook wil aanvallen op 5 november.

ZDNet had al twijfels over de echtheid van de clip, deels omdat hackersgroep Anonymous de video niet heeft vermeld via zijn gebruikelijke Twitterkanalen. Nu trekt ook Rik Ferguson, hoofd beveiligingsonderzoek en communicatie bij Trend Micro, in twijfel of de video authentiek is.

Ferguson zegt eveneens dat het filmpje niet eens is verspreid door de kanalen van Anonymous. Tegelijk blijken de Twitterprofielen die bij de bewuste video horen, @OPFacebook en @OP_Facebook, inactief te zijn.

Zwakke argumentatie
Verder merkt hij op dat de beweegredenen om Facebook aan te vallen aan de zwakke kant zijn. De video zegt dat de sociaalnetwerksite informatie opslaat en zelfs na het verwijderen van je account gegevens bewaart. Ook beweert men dat Facebook organisaties clandestien toegang geeft om te spioneren.

Ferguson stelt dat dat eerste gewoon fout is. Zo zegt Facebook in zijn gebruiksvoorwaarden dat het dergelijke informatie verwijdert en dat back-ups ten laatste na negentig dagen zijn verdwenen. Over informatie doorgeven zegt de site duidelijk dat het meewerkt met overheden die daar specifiek naar vragen. Daarom moet je per definitie oppassen met Facebookactiviteiten in landen waar het regime niet zo’n fan is van burgerprotesten en vrijheid van meningsuiting.

Tot slot merkt hij op dat je er zelf voor kiest om lid te worden van Facebook. De informatie die er is terug te vinden, heb je er dus zelf opgezet.

Subgroep?
Andere beveiligingsbedrijven zijn er nog niet helemaal uit of de video echt is. GData zei gisteren bijvoorbeeld op Twitter dat het om een subgroep binnen Anonymous kan gaan. Al is daar op dit moment geen enkel bewijs voor.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business