Nieuws

Britse premier wil sociale media afsluiten

De Britse premier Cameron gaat de Arabische toer op. Hij overweegt sociale media af te sluiten wanneer er rellen in de steden zijn.

“De vrije loop van informatie kan voor goede dingen worden gebruikt. maar het kan ook voor slechte dingen worden gebruikt”, zei de premier in het House of Commons. “Dus werken we samen met de politie, de inlichtingendiensten en de sector om te kijken of het goed kan zijn om mensen te doen stoppen communiceren via deze websites en diensten als we weten dat ze gewelddadige ordeverstoring en criminaliteit plannen.”

Afspraken met Twitter en Facebook
De intentie mag mogelijk goedbedoeld lijken, ze wijkt geenzins af van de blokkeringen die de afgelopen maanden onder meer in Egypte, Tunesië en Libië werden uitgevoerd. Hier werden Twitter en Facebook ook geblokkeerd. Soms werd zelfs het hele internet afgesloten om te voorkomen dat rebellen zouden samenscholen.

Volgens Thinq heeft de Britse minister van buitenlandse zaken Teresa May al afspraken gemaakt met Facebook, RIM (BlackBerry) en Twitter om een zogenaamde killswitch te installeren waarmee dergelijke diensten kunnen worden afgesloten.

Nuttig?
De vraag is natuurlijk of dergelijke maatregelen nut zullen hebben. Jongeren kunnen snel van sociaal netwerk veranderen. Bovendien zal wie echt op vandalisme en criminaliteit uit is ongetwijfeld nog wel weten hoe een telefoonlijn werkt, of gewoon opdagen in de straat en daar nieuwe partners in crime vinden.

Wel blijft het uitkijken naar de reacties van de genoemde bedrijven. RIM probeert in India al meer dan een jaar te vermijden dat het de overheid toegang moet geven tot BlackBerryverkeer. In landen als Tunesië en Egypte waren Facebook en Twitter dan weer trots dat ze meehielpen een dictatoriaal regime te verdrijven. Benieuwd of ze even enthousiast de vrijheid bepleiten als het om de rellen in Groot-Brittannië gaat.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business