Nieuws

Firefox 6 verschijnt in alle stilte

Een paar dagen voor de geplande releasedatum heeft Mozilla de definitieve versie van Firefox 6 beschikbaar gesteld. Maar wie liever voor spitstechnologie gaat, is de bèta van Firefox 7. Die is er ook al. Tegelijkertijd verschijnt ook de nieuwe versie van Thunderbird, Mozilla’s open mailprogramma.

De stichting achter Firefox verhoogt de snelheid waarmee nieuwe Firefox-versies worden uitgebracht. Tegelijkertijd wilt af van de traditie van grote en sporadische versienummer-updates. Mozilla volgt daarmee het voorbeeld van Google, die bijna geen geluid maakt over de updates aan zijn Chrome-browser. Het versienummer van Chrome verandert wel af en toe, maar geen kat die dat echt merkt.

Chrome achterna
Net zoals Google opteert Mozilla sinds kort om met ‘channels’ te werken. Wil je stabiel en zo bugvrij mogelijk, dan download je de Release-versie van Firefox. Wil je toegang tot nieuwe features en ben je bereid om iets minder stabiliteit te aanvaarden, dan is er het Beta-kanaal. En voor wie graag gevaarlijk leeft, is er Aurora-kanaal.

Ontwikkelaars schrijven zich wellicht in voor het Nightly-kanaal, waar quasi elke dag een nieuwe Firefox-update verschijnt, telkens met een nieuwe reeks bugfixes – en soms ook nieuwe bugs.

De bedoeling is overigens dat Thunderbird qua versienummers gelijke tred houdt met Firefox. Dat was in het verleden zeker niet zo. Vandaar dat op dinsdag ook Thunderbird 6 zijn opwachting maakt.

Met het vrijgeven van Firefox 6 verhuist Firefox 7 naar het Beta-kanaal en maakt Firefox 8 de overstap van het Nightly- naar het Aurora-channel. Vooralsnog moet je de nieuwe Firefox op de FTP van Mozilla gaan zoeken, want op de officiële downloadpagina wordt nog altijd Firefox 5.0.1 aangeboden. Wellicht verandert dat in de komende uren.

Focus op drie pijnpunten
Firefox 6, 7 en 8 hebben een aantal ontwikkeldoelen gemeen. Doel van de drie snel op elkaar volgende updates is zwaar te sleutelen aan vaak bekritiseerde pijnpunten van Firefox, namelijk het overdreven geheugengebruik, stabiliteit en snelheid. Met de uitrol van Firefox 8 zouden die drie pijnpunten aangepakt zijn en zou Firefox in staat zijn om het duel aan te gaan met de recente en zeer snelle Chrome 14.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business