Nieuws

Google+

Is er nog wel ruimte voor een extra sociaal netwerk? We vragen het ons af na het uitproberen van Google+, de nieuwste en meest geslaagde poging van de zoekmachine om Facebook van de troon te stoten.

Google+, dat onlangs in een zeer besloten testfase uitkwam, gaat uit van het principe dat niet iedereen in je omgeving alles over je sociale leven hoeft te weten. Het heeft daarvoor Circles of Kringen in het leven geroepen, waarmee je vrienden, familie, kennissen of collega’s in aparte of meerdere groepen kunt samenbrengen.

Telkens als je een foto of update plaatst, bepaal je voor welke Kring je publiceert, tenzij je het publiek wil maken. Het aanmaken van Kringen is bijzonder intuïtief en eenvoudiger dan een Twitter-lijst of Facebook-groep.

[related_article id=”158901″]

Kies je publiek
Maar we zien ook problemen. Bij elk bericht ben je immers verplicht te beslissen wie wat ziet, terwijl je daar bij Facebook niet over na hoeft te denken. Daarnaast zal het beheren van je Kringen een stuk meer werk kosten dan bij andere netwerksites. Het is ten slotte niet mogelijk om Kringen binnen in Kringen te plaatsen, wat bij een snelle groei van je contacten tot logistieke problemen kan leiden.

Qua uiterlijk ziet Google+ er vooral gestroomlijnd en fris uit. Het kost ons weinig tijd om alle ins en outs te ontdekken, vooral ook omdat de dienst op een gestripte versie van Facebook lijkt. De nieuwkomer heeft huidige functies ook vaak beter uitgewerkt dan zijn concurrenten.

Binnen Google+ is het eenvoudig om updates van collega’s of vage kennissen een dagje weg te filteren, omdat elke Kring zijn eigen muur heeft. Je kunt, net als bij Twitter, andere Google+’ers volgen, maar dan zonder de karakterlimiet. We hebben voorlopig weinig op met het updatesysteem, dat elk bericht met een nieuw commentaar bovenaan plaatst. We zien liever een meer chronologisch systeem.

Hangout
Een van de absolute uitblinkers in Google+ is Hangouts, een chatkamer waar maximaal tien personen tegelijkertijd kunnen babbelen via de webcam. Wie aan het woord is, komt groot in beeld, terwijl de anderen in een balk onderaan worden weergegeven. Bij een test met zes gesprekspartners, waar iedereen door elkaar praatte, schakelde het beeld zo snel dat het bijna begon te flikkeren, maar over het algemeen werkte de functie goed.

Vlak na de lancering van Google+ introduceerde Facebook als reactie een Skype-chatknop, maar die is niet van hetzelfde kaliber als de Hangout.

Minder belicht, maar toch het meest interessant aan Google+ is Sparks, een nieuwsstroom waarin je zelf kunt aangeven welke interesses je hebt, waarna Google zelf artikelen aanreikt. Sparks haakt waarschijnlijk in op de zojuist geïntroduceerde +1-knop, waarmee je sites omhoog kunt stemmen in de zoekresultaten. En het zal ook een rol gaan spelen in wat je Kringen leuk vinden.

Op dit moment is de functie nog ronduit teleurstellend.

Google+ steekt technisch goed in elkaar, maar het is verre van zeker dat het netwerk erin zal slagen om de miljoenen Facebookers weg te lokken van hun oude stek. De wereld van sociale netwerken is al overvol en als negen van je tien vrienden niet zijn overgestapt naar Google+ is de keuze snel gemaakt.

Google zal zich een slag in de rondte moeten werken om zijn krachtige zoekmachine en andere succesvolle diensten te integreren. Anders is de kans groot dat Google+ net als Wave en Buzz een zachte dood zal sterven.

Google+
Prijs: gratis (september 2011)

PRO: aantrekkelijk vormgegeven; Hangouts bijzonder geslaagd; veel controle met Kringen; goed alternatief voor Twitter.
CONTRA: weinig integratie met Google-diensten; geen ingebouwde zoekfunctie; Kringen kosten veel werk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business