Nieuws

Tanks worden onzichtbaar voor infrarood

Een Brits defensiebedrijf heeft een systeem om tanks onzichtbaar te maken voor warmtecamera’s. Of om ze op koeien te doen lijken.

BAE Systems zegt dat het met succes een technologie heeft getest die tanks en andere voertuigen onzichtbaar kan maken voor infraroodcamera’s. Hierdoor worden ze in het donker zo goed als onzichtbaar voor de vijand.

De techniek heet Adaptiv en bestaat uit zeshoekige panelen (‘pixels’) van 14 centimeter doorsnede. Die bestaan uit materiaal dat snel van temperatuur kan veranderen. Een tank die onzichtbaar wil worden voor warmtegevoelige camera’s heeft zo’n duizend panelen nodig. Ook helikopters, trucks en zelfs gebouwen of schepen kunnen de panelen gebruiken.

Verschillende vormen
Vermoedelijk om nog beter in de omgeving te passen, kan een gecamoufleerde tank niet alleen onzichtbaar worden voor de omgeving, maar in het donker ook de vorm (of warmtevorm beter gezegd) van een auto, een rotsblok of een koe aannemen.

Tanks worden onzichtbaar voor infrarood, of veranderen in een auto.

Dit is geen auto. (beeld: BAE Systems)

In een persbericht zegt BAE Systems dat eerdere pogingen om dergelijke onzichtbaarheid te verkrijgen minder vlot liepen. Vooral de kosten en de stroomvereisten om de panelen te koelen of verhitten lagen te hoog. Dat zou nu verbeterd zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business