Nieuws

Apple Mac OS X 10.7 ‘Lion’

Door de prijs van nog geen 25 euro zou je denken dat Lion geen belangrijke update voor OS X is. Het is ook dubbel: hoewel het OS sterke veranderingen ondergaat, blijft de essentie van Mac OS X onveranderd.

Apple stelt dat Lion ongeveer 250 nieuwe functies bevat. Dat zal wel kloppen, maar naar goede gewoonte is het bedrijf daarbij iets te enthousiast. Een deel van de verbeteringen zijn kleine aanpassingen die irritaties in Mac OS X aanpakken. Toch is Lion verre van gebakken lucht, want het OS is op bepaalde punten sterk onder handen genomen.

Zo draagt deze nieuwe versie van Mac OS X heel duidelijk de sporen van de verruimingsoperatie die Apple in de afgelopen jaren heeft uitgevoerd. Apple is al lang niet meer alleen de maker van Macs, maar is even hard bezig met de iPhone en iPad.

[related_article id=”158256″]

OS X wordt bijna iOS
Concreet betekent dit dat Lion bol staat van interface-elementen van iOS. Een eerste stap werd al eerder gezet, toen Mac OS X zijn eigen Store kreeg. Het verlengstuk is Launchpad, waarbij alle applicaties als grote pictogrammen in een schermvullend overzicht verschijnen.

Precies zoals bij iOS kun je die pictogrammen verplaatsen of onderbrengen in mappen. Je kunt ook meerdere panelen met apps maken. Het ziet er heel knap uit, maar Launchpad is minder handig dan de geijkte manieren (via Finder, Spotlight of Dock) om toepassingen te openen.

Dan overtuigt Mission Control meer. Het combineert Exposé en Spaces om een totaaloverzicht te krijgen van alle open applicaties. De kracht van Mission Control zit hem in de mogelijkheid om heel snel applicaties aan een Space toe te wijzen, om zo zeer snel tussen programma’s te kunnen wisselen.

Schermvulling
Bovendien kan Lion applicaties schermvullend presenteren. Zodra je kiest om pakweg Mail of Safari op die manier te tonen, zie je niets van het OS en wordt het programma doorgeschoven naar zijn eigen Space. Het klinkt misschien niet bijzonder, maar als je het eenmaal gewend bent, kun je zeer efficiënt werken.

Een nadeel aan schermvullende apps is dat er maar één deelvenster actief kan zijn. Als je dus een nieuwe mail maakt, kun je niet snel in het hoofdvenster van Mail klikken om iets in een ander bericht te raadplegen. Op een mobiel toestel is dat heel logisch, op een computer niet.

Al die knipogen naar iOS komen aanvankelijk nogal onnuttig over. Het begint pas echt te kloppen als je Lion gebruikt op een laptop met een touchpad of een Magic Trackpad. Zowel fullscreen-apps, Mission Control als Launchpad laten zich veel vlotter bedienen met vingerbewegingen dan met toetsenbord en muis.

Met Lion zet Apple zich met andere woorden schrap voor een wereld waarin vingerbediening ook op de pc belangrijk is.

Lion bevestigt dat Apple sterk bezig is met de bekommernissen van dagelijkse gebruikers. Met AutoSave bijvoorbeeld, waarbij compatibele applicaties continu hun data bewaren, zodat bij problemen amper iets van je documenten verloren gaat. Ook handig zijn de ingebakken restorefuncties, waarmee je zelfs een morsdode Mac OS X-installatie kunt herstellen via het internet of een Time Machine-back-up.

Apple Mac OS X 10.7 ‘Lion’
Prijs: 24 euro (alleen via Mac App Store) (september 2011)

PRO: handige restorefuncties; gebarenondersteuning; Mission Control werkt erg handig.
CONTRA: traag op oude Macs; geen ondersteuning voor PPC-applicaties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business