Nieuws

Adobe: Flash houdt stand ondanks Windows 8

Microsoft zegt dat browserplug-ins hun beste tijd hebben gehad. Maar Adobe en zijn Flash Player denken daar anders over.

Flash Player, de meest gebruikte browserextensie, zal geweigerd worden in de nieuwe Metroversie van Internet Explorer 10. Dat zei IE-teamleider Dean Hachamovitch gisteren. Adobe antwoordt dat Flash nog steeds zal werken met de traditionele desktopinterface. Maar het bedrijf heeft ook andere plannen om relevant te blijven.

“Er zijn grote verschillen tussen wat je met pure HTML kunt doen en wat je met Flash kunt doen”, zegt Danny Winokur, vicepresident van de Flash-runtime. “Het bureaublad zal nog een lange tijd een belangrijke rol spelen in Windows. Flash zal nog jaren een belangrijke rol blijven spelen in ervaringen op het web.”

[related_article id=”161452″]

Winokur voegt toe dat Adobe aan een Flashversie werkt voor Windows 8 en ARM-processors – de chip die weinig voeding vraagt en die de smartphone- en tabletwereld domineert.

Die Windows 8-machines hebben de mogelijkheid om IE10 in desktopmodus te draaien. Wanneer mensen dan een website tegenkomen die Flash gebruikt, kunnen ze naadloos overschakelen naar die desktopversie om verder te surfen.

Winokur deed grote moeite om aan te tonen dat Adobe webstandaarden omarmt – HTML 5, CSS3, Javascript en meer – voor mensen die spelletjes, video en andere media creëren in Flash. “We maken ons niet echt druk over welke de beste technologie is; als we ze maar kunnen leveren. We werken samen met Microsoft, Google en Apple om rijke HTML 5-ervaringen mogelijk te maken op het web.”

De opkomst van Flash
Door de jaren heen gaf Flash programmeurs de kans om browsers en de onverenigbaarheden in besturingssystemen te overbruggen, en om geanimeerde spelletjes en video te omarmen. Dankzij die bruikbaarheid installeerden miljoenen mensen over de hele wereld Flash op hun computers.

Adobe kreeg daarom een zware klap te verwerken toen Apple Flash niet toeliet op de mobiele versie van de Safaribrowser; eerst op de iPhone en later op de iPad. Microsofts aankondiging was de tweede klap. En hoewel de desktopvariant van Internet Explorer niet veranderd wordt, is het duidelijk dat Microsoft zich richt op Metro. Het is bijvoorbeeld de eerste interface die zich eerst op aanraking concentreert en dan pas op de muis.

“De Metroversie van IE10 zonder plug-ins bevordert de batterijduur, de veiligheid, betrouwbaarheid en de privacy van gebruikers”, schrijft Hachamovitch in een blogpost. “Plug-ins waren zeer belangrijk in het begin van de geschiedenis van het web. Maar sindsdien is er heel wat veranderd en verbeterd aan het internet. Rekening blijven houden met verouderde plug-ins zou afbreuk doen aan de gebruikerservaring met de Metro-interface, in plaats van die te verbeteren.”

Maar Adobe heeft zich in het verleden ook aangepast. Toen Flash verbannen werd van iOS, gebruikte Adobe gewoon zijn AIR-technologie, die Flash en webtechnologieën combineert. Het verpakkingsproces toverde een Flashapplicatie om in een aparte, ‘echte’ iOS-applicatie. De oplossing werkt goed genoeg om Machinarium aan te drijven: een Flashspelletje dat hoog in de iPad-ranglijst verscheen.

“We verwachten dat je exact hetzelfde zult kunnen doen in Windows 8 en in de Metro-interface”, zegt Winokur. De aanpak, die Adobe omschrijft als “een captive runtime”, gebruikt een versie van de Flashtechnologie samen met de applicatie. Captive runtime is een van de nieuwe functies in AIR3, dat samen met Flash Player 11 gelanceerd wordt.

En omdat Metro op zijn IE10-motor webapplicaties draait, niet alleen webpagina’s, kunnen Adobeklanten hun creaties verpakken voor de applicatie-omgeving. Zowel webapplicaties als ingepakte AIR-applicaties kunnen verkocht worden in de Windows Store, zegt Winokur.

Adobes ondersteuning van webtechnologieën is authentiek, hoewel die dikwijls in twijfel wordt getrokken door Flashcritici. Het bedrijf heeft een immer groeiende lijn aan producten die webstandaarden ondersteunen, zoals Edge, Muse, Wallaby en het jaren oude Dreamweaver. Adobe neemt overigens ook deel aan het ontwikkelen van webstandaarden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business