Nieuws

Ticken.nl

Het grootste gedeelte van onze communicatie verloopt tegenwoordig via een toetsenbord. Maar toch typt een flink deel van de bevolking nog altijd met twee vingers.

Ticken.nl, een betaalde onlinecursus, leert je typen op volle snelheid. Wie wil leren blindtypen, heeft keuze uit twee opties. Enerzijds kun je een gratis typehulp downloaden en jezelf met ijzeren discipline door de lessen worstelen. Anderzijds kun je een dure cursus volgen, met wekelijkse bijeenkomsten en saai huiswerk.

Ticken.nl, een Flash-browserapplicatie, is een stuk vrijblijvender, met verschillende typespelletjes en begeleidende video’s die als doel hebben de lessen minder saai te maken. Voor je aan de slag kunt, krijg je eerst een accessoire toegestuurd.

Siliconen antispieker
De Skinny Typehelp is een siliconen typemat voor de meeste moderne toetsenborden, zodat je niet meer kunt spieken en aan de hand van kleuren de toetsgroepen leert die bij elke vinger horen. De cursus heeft een opgeruimde Flash-interface, die gebruikers aanspoort om lid te worden van de Hyvesgroep en actief deel te nemen aan de verschillende spelletjes.

Voor elke les krijg je een video voorgeschoteld die de juiste zithouding en plaatsing van de vingers demonstreert. In het begin zijn die video’s nuttig om je de methode eigen te maken, maar de clips worden nogal snel repetitief. Ticken.nl is gemaakt voor alle leeftijdsgroepen, waardoor de toon voor oudere gebruikers wat belerend overkomt.

Gelukkig biedt de maker een optie om meteen door te klikken naar de videotekst. De lessen zelf zijn goed gestructureerd, waarbij het aanleren van nieuwe letters voortdurend wordt gecombineerd met eerdere lessen. Zo heb je nooit het gevoel dat je een langzame leerling bent.

Spelenderwijs leren
Dankzij het moderne woordgebruik voelt de cursus niet gedateerd aan. De aanpak blijkt tijdens onze test goed te werken: slechts met de helft van de lessen zien we een verbetering van bijna 70 procent. Na afloop van elke les krijg je een typespel voor de neus, dat op verschillende manieren je precisie en snelheid test.

De spellen zijn weliswaar uitdagend, maar iets te simpel om de aandacht lang vast te houden. Bovendien bederven enkele irritante bugs het spelplezier. Zo start een spel bijvoorbeeld niet als je het irritante achtergrondgeluid vooraf wilt uitschakelen.

Een ander probleem is de rol van de muis. Voor elk nieuw scherm is het nodig om op knoppen of in het werkvenster te klikken, omdat de Flash-interface anders niet meer reageert op je toetsaanslagen. Vooral bij laptops is dit irritant, omdat je geregeld per ongeluk de touchpad aanraakt en dan een hand van het toetsenbord moet halen om verder te kunnen te gaan.

De muispad uitschakelen is geen optie, omdat je hem voortdurend nodig hebt. We merken daarnaast dat de applicatie bij een trage internetverbinding niet alert genoeg reageert, wat voor onnodige fouten zorgt. In het rapportagevenster kun je tot in detail je voortgang bijhouden en er is (bijvoorbeeld voor ouders) de optie om per e-mail een rapport te ontvangen na elke les.

Er is geen mogelijkheid om jezelf herinneringen te sturen, waardoor je zelf de discipline moet opbrengen op vaste tijden lessen te volgen. Ticken.nl heeft zo zijn gebreken, maar het heeft als grote voordeel dat het stukken goedkoper is dan zijn concurrenten. Dankzij de goed gestructureerde lessen krijg je het blindtypen snel onder de knie, wat voor voldoende motivatie zorgt om door te gaan tot het examen.

Ticken.nl
Prijs: 69,99 euro (inclusief Skinny Typehelp) (september 2011)

PRO: voordelig geprijsd; typemat om spieken te voorkomen; goed gestructureerde lessen; gedetailleerde voortgangsrapportage; zowel qwerty- als azerty-uitvoering.
CONTRA: muis zit vaak in de weg; reageert traag bij langzame verbinding; geen e-mailherinneringen; bugs in Flash-spellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business