Nieuws

Samsung wil iPhone en iPad in Nederland verbieden

Samsung wil een Nederlands verbod op de verkoop van alle iPhone- en iPadversies met 3G-ondersteuning. Het heeft daarvoor een kort geding aangespannen.

Vandaag komt de zaak voor het eerst voor bij de rechtbank in Den Haag. De Zuid-Koreaanse technologiegigant eist een import-, handels- en verkoopverbod van alle iPhones en iPads met 3G-ondersteuning en 1 miljoen euro schadevergoeding per overtreding en per dag. Dat meldt Webwereld.

Patent op basistechnologie 3G
Samsung beroept zich op vier patenten die aan de basis liggen van de 3G- en UMTS-standaard. Apple, dat zich in 2007 uit het niets op de telefoniemarkt waagde met de iPhone, zou hier geen licentie op bezitten. Andere telefoonfabrikanten betalen wel voor gebruik van de technologie of hebben er patenten op.

[related_article id=”158256″]

De Zuid-Koreanen zijn wel verplicht om Apple een licentie te geven op de 3G-technologieën waarop ze patenten hebben. Die zijn immers ‘standaardessentieel’ en de FRAND-voorwaarden (fair, reasonable, and non-disciminatory) schrijven voor dat Samsung geen monopolie mag bewerkstelligen, eerlijke prijzen moet hanteren voor concurrenten die een licentie willen nemen en dat elke concurrent gelijk behandeld moet worden.

Samsung moet Apple licentie gunnen
De advocaten van Apple hebben daarom een extra zitting aangevraagd om de FRAND-voorwaarden uit te klaren. Die zitting vindt vandaag plaats. Als blijkt dat Apple geen licentie bezit op deze standaardessentiële technologieën waar Samsung patenten op heeft, zal het Samsung moeten betalen. Het eisen van een verkoopverbod schendt trouwens de FRAND-voorwaarden, stelt patentconsulent Florian Müller aan Webwereld.

Apple en Samsung zijn in een bitse patentoorlog verwikkeld. Apple is er de afgelopen maanden in geslaagd om de verkoop van enkele modellen van Samsungs tablets en smartphones in meerdere landen tijdelijk te verbieden, op basis van schending van patenten. Samsung gaat nu in de tegenaanval en dreigt ermee de lancering van de iPhone 5 in Europa en thuisland Zuid-Korea te verstoren met rechtszaken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business