Nieuws

Microsoft laat Mango eindelijk los

In de afgelopen weken zijn er meerdere smartphones gelanceerd op basis van besturingssysteem Windows Phone 7.5. Maar nu pas geeft Microsoft deze belangrijke update, luisterend naar de naam Mango, officieel vrij.

Nederlanders die hun bestaande WP7-toestel Mango cadeau willen doen, zullen wel nog enkele weken moeten wachten. Zij krijgen automatisch een bericht als de update klaarstaat.

Tekortkomingen wegwerken
Mango moet veel goedmaken. Hoewel Windows Phone 7 bijzonder goed werd ontvangen bij zijn lancering in 2010, bleef het op technisch vlak achter bij grote concurrenten Android en iOS. Multitasking bijvoorbeeld ontbrak er volledig in, evenals ondersteuning voor de Nederlandse taal. Allemaal factoren die ertoe bijdroegen dat WP7 nog nauwelijks is verkocht, ondanks een brede ondersteuning door app-ontwikkelaars.

[related_article id=”161452″]

In februari beloofde Microsoft-topman Steve Ballmer dat Mango de grootste tekortkomingen zou wegwerken. En dat is ook het geval, nu zeven maanden later. Naast multitasking en een bredere taalondersteuning valt vooral op dat Mango sterk inzet op integreren van sociale netwerken. Microsoft gaat er ver in en laat per contact Windows Live-berichten samenvloeien met sms, Twitter- en Facebook-updates. Tijdens een lopende conversatie kan er zelfs van één medium naar het andere worden gesprongen.

Office-ondersteuning breder
Er is nu ook een koppeling met LinkedIn, wat Mango een zakelijker tintje geeft. Die indruk wordt versterkt door de nieuwe integratie van Office 365 en verdere ondersteuning van Office-formaten. Het openen van dergelijke documenten kan nu tevens vanaf Skydrive, iets wat daarvoor niet kon. “Streamen van muziek vanaf Skydrive kan echter niet”, haast Microsoft zich wel nog om te zeggen. Ondersteuning voor Sharepoint was al aanwezig vanaf de eerste versie van WP7.

Toch blijft het karakteristieke flitsende uiterlijk van Windows Phone 7 – dat overigens de inspiratiebron is voor de Metro-interface van Windows 8 – onveranderd. Het hoofdscherm bestaat uit (soms) geanimeerde tegels die je naar hartenlust kunt toevoegen en verwijderen. Elke tegel is het ‘gezicht’ van een app, en kan bijvoorbeeld voor een weerbericht-app de huidige temperatuur tonen.

Wachten op Nokia
Begin september lanceerde HTC twee smartphones op basis van Mango: de Titan, met een gigantisch 4,7 inchscherm, en de goedkopere Radar. Ook Samsung stelde deze week een WP7.5-telefoon voor, en verwacht wordt dat merken als Acer en LG niet zullen achterblijven. Maar de Mango-toestellen waar iedereen op zit te wachten, zijn die van Nokia. Verwacht wordt dat het Finse bedrijf die gaat voorstellen op Nokia World, dat eind oktober in Londen plaatsvindt. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business