Nieuws

Gevoelige bestanden verstoppen

Sommige bestanden hoeft niemand onder ogen te krijgen. Gelukkig zijn er inventieve manieren om ze te verbergen voor spiedende familieleden of al te nieuwsgierige collega’s.

Tip 1: Verstoppen in de cloud
Een groot voordeel van de cloud is dat je bestanden niet meer op je computer staan. Alleen mensen met een wachtwoord krijgen nog toegang tot deze bestanden. Je kunt een apart online-account aanmaken die je in het dagelijks leven niet gebruikt. We raden een dienst als Google Docs aan voor documenten en een back-updienst als Mozy Home aan om overige bestanden in de cloud te zetten.

Tip 2: Map incognito
Je kunt bestanden ook recht onder de neus van nieuwsgierigen verstoppen. Dat kan met My Lockbox, een programmaatje dat elke bestandsmap kan verbergen en beveiligen. Met een speciale toetsencombinatie open je het controlepaneel en zelfs als iemand die raadt, is er nog het sterke wachtwoord. Met de betaalde Professional Edition kun je een ongelimiteerd aantal mappen verbergen, maar de standaardversie is gratis.

Tip 3: Verborgen partitie
Als een map verbergen je niet ver genoeg gaat, waarom verberg je dan niet gewoon je hele schijfpartitie? Het gratis programma NoDrives Manager helpt je een wijziging te maken in het Windows-register, waardoor de partitie na een herstart simpelweg niet meer opduikt in Windows Verkenner. Wil je toegang, typ dan de schijfletter met een dubbele punt in het opdrachtveld van Windows en je hebt weer toegang. Simpel maar effectief.

Tip 4: Smartphonekluis
Als je niet wilt dat iemand anders de berichten op je smartphone leest, kun je terecht bij Loky, een app voor BlackBerry, Symbian en Android die sms-berichten, media en contacten in een beveiligde kluis stopt. Er is geen pictogram en je kunt de kluis alleen openen door de juiste viercijferige combinatie in te toetsen op je scherm. Loky Plus kost 9,99 euro exclusief btw.

Tip 5: Bestanden in bestanden
Steganografie is de kunst van het verbergen van het ene type bestand in een ander. Je kunt dus een Word-document in een afbeelding stoppen, of een afbeelding in een mp3-bestand. Het gratis StegoStick zegt elk bestand in het andere te kunnen verstoppen, welk type dan ook, en geeft tevens de optie om er een wachtwoord aan toe te voegen.

Tip 6: Professioneel netwerken
Werkgevers zijn niet dol op personeel dat de hele dag op Facebook zit, dus als je je updates tussendoor wilt bekijken, is Excellbook uitstekend voor je. Deze Air-applicatie toont je Facebook-muur in een interface die als twee druppels water op een Excel-spreadsheet lijkt. Let wel op: de tekst van het rekenblad is in het Spaans, dus pas dat snel eerst even aan. Voor Twitter was er al langer zo’n dienst: SpreadTweet.

Tip 7: Ultieme dekmantel
Een van de bekendste en veiligste manieren om gevoelige bestanden af te schermen is encryptie. En als je dit gratis wilt doen, is er maar één programma dat de klus kan klaren : TrueCrypt. Je kunt hele schijfvolumes niet alleen vergrendelen, maar ook compleet onzichtbaar maken. Het is zelfs mogelijk om twee versies van Windows naast elkaar te installeren: één voor de buitenwereld en één voor jezelf.

Tip 8: Spoorloos
Op een gedeelde computer wil je soms niet je bestanden maar juist je online sporen verbergen. Als je bijvoorbeeld met meerdere collega’s in ploegendiensten werkt en een baan zoekt of een geheim verjaardagsproject voorbereidt op de familiecomputer, is de privémodus van een webbrowser niet voldoende.

Gebruik het gratis Square Privacy Cleaner van NoVirusThanks om niet alleen sporen in je webbrowser te wissen na gebruik, maar ook logbestanden en Java-cachelogs.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business