Nieuws

Video: hoe HP zijn laptops mishandelt

HP wil zijn pc-divisie afstoten? Het nieuws sloeg afgelopen zomer in als een bom.

‘s Werelds grootste fabrikant van desktops en laptops zag zogezegd geen heil meer in het marktleiderschap. Te weinig toekomst, maar vooral te lage marges. Voor velen, ook voor mij, was het onbegrijpelijk dat HP een miljardenbusiness als deze zomaar te grabbel zou gooien. Software en diensten, daar lag volgens toenmalig directeur Leo Apotheker de toekomst voor HP.

De aankondiging was het begin van een ware soap. Ook WebOS en de pas gelanceerde TouchPad-tablet moesten eraan geloven. De tablet lag amper anderhalve maand in de winkelrekken. Producten waarvan je net verwacht dat ze het gat in HP’s productportfolio perfect opvulden, kregen geen kans. Begrijpe wie begrijpen kan.

[related_article id=”152275″]

Potentiële kopers van de pc-divisie werden opgesomd (onder andere Samsung). En hoe langer het duurde, hoe meer twijfels er rezen of HP echt van plan was om te doen wat het had aangekondigd. Apotheker kreeg enkele weken geleden de bons.

Op naar Houston
Dat er interne strubbelingen zijn bij HP lijkt nu wel duidelijk. Helemaal toen ondergetekende onverwacht een uitnodiging in de bus kreeg om een kijkje te gaan nemen bij HP in Houston. Daar worden laptops van HP niet alleen van de grond af ontworpen, ze worden er ook blootgesteld aan allerhande stress- en duurzaamheidstesten.

Maar waarom zou HP een heleboel journalisten naar Houston halen? Wil het misschien de pc-divisie extra in de verf zetten om zo potentiële kopers te lokken? Of is het tegenovergestelde waar, en wil men de nieuwe baas de boodschap geven dat er met deze afdeling helemaal niets mis is en dat een verkoop niet aan de orde is?

HP deed in elk geval veel moeite om ons te tonen hoe geëngageerd het is in het ontwerpen en vervaardigen van zijn producten, met name dan wat betreft de ProBooks en EliteBooks. Niet toevallig de duurste toestellen van het merk.

Filmpjes
Hieronder staat een handvol filmpjes die ik maakte bij HP in Houston. Ze tonen verschillende tests die HP uitvoert op bestaande en nog te ontwikkelen notebooks. Echt nieuwe producten kregen we niet te zien, en vragen over de toekomst van HP’s pc-afdeling waren taboe. Maar toch gunnen deze filmpjes ons een unieke blik achter de schermen van HP.

Een soort geweer knalt 15.000 volt door de laptop. Het lijkt alsof de bliksem inslaat:

De klassieke valtest. Wordt in totaal 26 keer uitgevoerd, met verschillende oriëntaties:

Wat gebeurt er als je heel langzaam 80 kilogram druk zet op een laptopscherm? In het filmpje is het niet goed te zien, maar het lcd-scherm vertoont enkele barsten:

Nog meer (constante) druktesten, deze keer op de "bezel" van het scherm.

Zelfs de scharnierkleppen worden op hun degelijkheid getest:

Het lijkt wel of we bij Ikea zijn beland: een robotarm duwt onophoudelijk op de eject-knop van het optische station. In, uit, in, uit, in, uit, in…:

Ook verpakkingen (mét inhoud) krijgen het hard te verduren:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business