Nieuws

Politie ingeschakeld voor lezing Hawking

De lezing die de geniale kosmoloog Stephen Hawking volgende week dinsdag aan de K.U.Leuven geeft is een gigantisch succes. De universiteit neemt zelfs extra maatregelen om de verwachte volkstoeloop in goede banen te leiden.

Duizenden jongeren reageerden al via Twitter en Facebook dat ze er zeker bij willen zijn. Om dat mogelijk te maken, zal er een groot scherm worden geplaatst in het stadspark, waarop de voordracht live wordt uitgezonden. Verder worden er voor het evenement ook extra politieagenten ingezet. Slechts 850 gelukkigen kunnen er in de aula bij zijn. De kaartjes worden uitgedeeld in de parkkiosk; wie eerst komt, eerst maalt.

Geen verrassing
De positieve reacties zijn geen verrassing voor Toine Van Proeyen, afdelingshoofd van het departement Theoretische Fysica en een goeie kennis van Hawking. Voor zijn studenten is de Britse wetenschapper, die de kosmos verklaarde voor gewone mensen, immers een held.

"Zijn voorkomen speelt daar uiteraard in mee", geeft Van Proeyen toe. "Het is onvoorstelbaar dat hij, ondanks zijn handicap, is blijven vechten voor zijn onderzoek. Daardoor is hij één van de meest toonaangevende natuurkundigen ter wereld gebleven."

Hawking is nu 69 en leeft al bijna vijftig jaar langer dan verwacht. Op zijn 21ste kreeg hij een ongeneeslijke motorische zenuwaandoening, ALS, waardoor hij sindsdien gekluisterd zit aan een rolstoel en moet spreken via een computer.

Zijn genialiteit wordt niet in twijfel getrokken, maar hij gebruikte zijn ziekte meer dan eens om de media te halen. Zo sprak hij een gastrol in bij The Simpsons in en illustreerde hij zijn boeken met foto"s van zichzelf terwijl hij in zijn rolstoel door de ruimte vliegt.

hawkingkulkuleuvenleuvenlezingnieuwsvan proeyenWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals