Nieuws

Retinascherm iPad 3 bezorgt fabrikanten kopzorgen

Het retinascherm waarmee Apple de iPad 3 wil uitrusten is moeilijk te produceren op grote schaal. De productie zou volgende maand starten.

Apple introduceerde de term retinadisplay bij de lancering van de iPhone 4 vorig jaar. De definitie luidt: ‘een pixeldichtheid die zo hoog is dat het menselijk oog niet in staat is om de individuele pixels te onderscheiden’.

Voor de iPhone 4, iPhone 4S en iPod Touch van de vierde generatie betekent dat een resolutie van 960 bij 640 pixels op een scherm met een diagonaal van 3,5 inch. Dat komt neer op 326 pixels per inch. Op een afstand van ongeveer dertig centimeter van het oog zou de doorsnee mens volgens Apple geen pixels meer onderscheiden.

[related_article id=”158256″]

326 ppi op 10 inch niet haalbaar
Apple zou de opvolger van de iPad 2 ook zo’n scherm willen meegeven. Dat vertelt een anonieme bron die contacten heeft bij Aziatische schermleveranciers, aan CNet. De pixeldichtheid van de iPhone 4 en 4S benaderen op een scherm van tien inch is zeer moeilijk. Maar aangezien je de iPad verder dan 30 centimeter van je ogen houdt, is dat misschien ook niet nodig.

Volgens de bron van CNet is het dichtst dat schermfabrikanten als LG en Samsung in de buurt komen van de pixeldichtheid van Apples retinascherm op een scherm van tien inch, een resolutie van 2.048 bij 1.536 pixels. Dat komt neer op een dichtheid van 264 pixels per inch of dubbel zoveel als de iPad 2.

Schaal is te groot
In november zouden LG en Samsung de productie van deze schermen op willen starten. De uitdaging schuilt in de grote schaal. “Eén scherm met deze resolutie maken is geen probleem, maar het gaat hier om miljoenen. Deze vooruitgang in pixeldichtheid is een gigantische stap die nog nooit genomen is”, aldus de bron van CNet.

Als de schermfabrikanten niet in staat blijken om voldoende exemplaren te produceren, komt er mogelijk een tussenoplossing in de vorm van schermen met een resolutie van 1.600 bij 1.200 pixels, weet CNet nog.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business