Nieuws

iPad-surfen op vakantie is peperduur

Meer dan 6.000 euro voor het gebruik van de iPad: het stadsbestuur van Mechelen keek raar op toen het de factuur kreeg van burgemeester Bart Somers. Die had vanuit Canada de e-krant gelezen. “Ik wist niet eens wat roaming betekende”, bekent Somers, die dit soort ‘exuberante bedragen’ met een wet wil voorkomen.

Verrast worden door een hoge gsm-factuur, het kan werkelijk iedereen overkomen. Bart Somers (Open VLD), burgemeester van Mechelen, had van het stadsbestuur een iPad gekregen om via e-mail bereikbaar te zijn en om zijn kranten elektronisch te kunnen lezen. Maar in augustus heeft dat wel erg veel gekost.

“Ik was toen met mijn gezin in Canada en heb mijn iPad gebruikt om de elektronische krant te lezen en om mijn e-mails te checken, achttien keer in totaal en hooguit twintig minuten per dag. Maar op de factuur op het einde van de maand stond een exuberant bedrag: 5.000 euro plus btw, in totaal meer dan 6.000 euro.”

Het stadsbestuur, dat normaal gezien de rekening van Somers betaalt, vroeg uitleg aan de burgemeester. Die viel van zijn stoel van verbazing en besloot met het schaamrood op de wangen om de rekening zelf te betalen.

“Dat is ook voor mij meer dan een maandloon [Somers verdient als burgemeester bruto 87.000 euro bruto per jaar, red], maar ik wil er de stad niet mee opzadelen. Maar het kan toch niet dat ik zelfs geen enkel signaal kreeg dat het me zo veel ging kosten? Ik heb onwaarschijnlijk veel reacties gekregen van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Ik wist niet eens wat roaming betekent. Nu weet ik het wel, maar ik vind dat mijn operator me had moeten waarschuwen.”

Roaming versus wifi
Roaming is geen wifi, maar wel wat gsm"s en tablet-pc"s doen als ze in het buitenland contact maken met een antenne om informatie door te seinen naar het eigen land. Een dienst waar buitenlandse operatoren geld voor aanrekenen aan de Belgische operator.

“Je kan op voorhand een bundel kopen met voordelige tarieven”, zegt Frédérique Verbiest van Proximus. “Normaal gezien word je automatisch gewaarschuwd, maar wij bieden ook een iPad-applicatie aan waarmee je je verbruik in het oog kan houden.”

Somers zelf wil een wetsvoorstel indienen om te voorkomen dat anderen dit soort problemen nog kunnen hebben. “Zodat ik op mijn eerste dag in Canada gewaarschuwd zou worden voor de prijs.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business