Nieuws

Mac-malware genereert digitale munten

Er circuleert een nieuwe trojan voor Mac OS X op torrentsites.  Die gebruikt de rekenkracht van je Mac om Bitcoins, een digitale munt, te genereren.

Het voorheen onbekende stukje malware is DevilRobber gedoopt door Intego, de beveiligingsfirma die de malware ontdekte. DevilRobber werd aangetroffen in de beeldbewerkingsoftware GraphicConverter version 7.4, die op verschillende torrentsites illegaal wordt aangeboden.

Veelzijdige malware
Volgens Intego omvat DevilRobber verschillende vormen van malware. DevilRobber verstopt zich als een Trojaans paard in andere software, opent poorten waardoor de controle over het systeem overgenomen kan worden, bespioneert de gebruiker en steelt persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden en je surfgeschiedenis.

[related_article id=”158578″]

DevilRobber installeert ook de Java-applicatie DiabloMiner op je Mac. Die wordt standaard ingezet bij de productie van Bitcoins. Deze digitale munt is eigenlijk een cryptografische hash. Dat is een schijnbaar willekeurige rij tekens die met programma’s als DiabloMiner volgens een publiek algoritme gegenereerd worden.

Slome Macs
Gebruikers kunnen Bitcoins uitwisselen zonder dat daarvoor een tussenpersoon of bank vereist is. De waarde van één Bitcoin schommelt momenteel rond de 3,20 dollar. Bitcoins zijn bijgevolg een inkomstenbron voor mensen die de rekenkracht van hun computer ervoor inzetten, en voor cybercriminelen die de muntjes stelen.

Een mogelijke bijwerking van de ongewilde installatie van DiabloMiner is dat je Mac trager wordt. De rekenkracht wordt immers aangewend om Bitcoins te genereren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business