Nieuws

Mogelijk toch Anonymous-aanval op drugskartel

De geruchten gaan alle kanten op, maar de aanval van Anonymous op een Mexicaans drugskartel lijkt toch door te gaan.

Leden van de "hacktivistengroep" Anonymous lanceerden vorige maand Operatie Cartel: een geplande aanval tegen het Mexicaanse drugskartel Zetas. Dat deden ze als antwoord op de vermeende knidnapping van een Anonymouslid.

In een Spaanstalige video, die later ook in het Engels werd vrijgegeven, zegt Anonymous dat een van zijn leden werd opgepakt tijdens het plakken van posters in Veracruz. De groepering eist de terugkeer van het gekidnapte lid vóór 5 november.

[related_article id=”158578″]

Informatievrijgave
Als Zetas hier niet mee akkoord gaat, dreigt Anonymous informatie vrij te geven over het kartel en over politieagenten, journalisten en taxichauffeurs die ermee hebben samengewerkt.

Nadat de video door de media werd verspreid, vertelden leden van Anonymous aan de Mexicaanse krant Milenio dat de operatie werd afgelast uit veiligheidsoverwegingen. Meerdere media rapporteerden ook verschillende berichten van Anonymous: sommige leden zeiden dat de operatie wel doorging, anderen waarschuwden leden dat ze zeer voorzichtig moeten omspringen met het verbergen van hun digitale sporen.

Woordvoerder spreekt
Barrett Brown, de officieuze woordvoerder voor verscheidene Anonymous-operaties, vertelt CNet vandaag dat Mexicaanse Anonymousleden er vóór hebben gestemd de operatie toch weer leven in te blazen. Volgens hen is het belangrijk door te gaan met het plan. Brown helpt de Mexicaanse leden met het filteren en controleren van de informatie die binnensijpelt over het drugskartel en zijn connecties.

Het vrijgeven van de informatie gebeurt niet morgen (zaterdag), zoals eerder werd aangegeven, omdat de groep meer tijd nodig heeft om alle binnengekomen informatie te controleren. Brown zegt ook dat hij het gekidnapte Anonymouslid niet kan identificeren, uit schrik dat familie en vrienden in gevaar worden gebracht. Op de vraag of hij bezorgd is over zijn eigen veiligheid, antwoordt de man resoluut neen.

"Onzekerheid mag niets tegenhouden"
“Uit principe zou ik me niet druk hoeven te maken over of ik vermoord word door Mexicaanse drugskartels”, voegt Brown nog toe. “Operatie Cartel werd opgestart door een vrij klein aantal Anonymousleden, met de bedoeling namen en andere informatie vrij te geven over mensen in Veracruz en elders die te maken hebben met het Zetas-kartel. Ik besloot de operatie te steunen, maar ik begrijp ook dat dat controversieel is. Er liggen levens in de schaal.”

Al mag deze onzekerheid niemand tegenhouden om de actie alsnog uit te voeren, zegt Brown. Hij wijst daarbij naar de protesten in Tunesië, Libië en andere landen, die de levens van duizenden hebben veranderd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business