Commodore 64 krijgt quadcoreprocessor

De Commodore 64 krijgt een aardige processorupgrade. Binnenkort wordt het toestel uitgerust met de nieuwste quadcoreprocessor van Intel.

De machine bestaat al bijna dertig jaar. De computer zit verwerkt in een toetsenbord en kwam op de markt in 1983. Het draaide toen op een MOS Technology 6510-chip van 1 megahertz. Het model was destijds een concurrent van de Apple II en de computers van Atari.

Het toestel kende zijn hoogdagen in de jaren tachtig, maar werd in april 2010 nieuw leven ingeblazen door Commodore USA, een jong bedrijf dat de machine weer op de markt wou brengen. Dat gebeurde ook in april van dit jaar met een Intel Atom-chip. Verder werd het onder meer voorzien van USB-aansluitingen en een optische drive. Het werkgeheugen ging van 64 kb naar 2 gigabyte (of 4 GB optioneel).

Specificaties
Hoewel de upgrade naar Atom een gigantische processorupgrade is voor het museumstuk, is die chip naar hedendaagse normen allesbehalve krachtig te noemen. Daarom wordt de C64 nu uitgerust met een 2,2 GHz Core i7 2720QM, die in principe tot 3,3 GHz kan gaan.

Commodore 64 krijgt quadcore processor

Verder wordt het toestel voortaan uitgerust met twee USB 3.0-poorten, HDMI- en DVI-D-aansluitingen. Ook zit er 8 gigabyte werkgeheugen in de machine, een dvd-station, een Intel HD 3000 grafische chip en twee terabyte opslag, allemaal op een mini-ITX-moederbord. Commodore USA verkoopt het stuk nostalgie voor 1.499 dollar.

Commodore 64 krijgt quadcore processor.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business