Nieuws

Belgacom-klanten vormen zelf wifinetwerk

Belgacom zal nog dit jaar op zo"n honderdduizend plaatsen in België draadloos internet aanbieden aan al zijn klanten. Ze zullen daarvoor het toegangspunt van hun internetverbinding moeten openstellen voor elkaar.

Dat meldt Belgacom vanmorgen. De uitbouw is het gevolg van een samenwerkingsakkoord met Fon, dat deze zomer gesloten werd. Bedoeling is dat het aantal hotspots volgend jaar oploopt tot een half miljoen.

Voor de uitbouw wordt een andere methode gebruikt dan bij de tot dusver bekende hotspots, die te duur zijn omdat ze een eigen zendmast nodig hebben. Met dit nieuwe systeem wordt gebruikgemaakt van het delen van de bestaande netwerkverbinding van Belgacom-klanten.

Gescheiden netwerken
Concreet komt het erop neer dat Belgacom het netwerk van de bestaande klanten die wifi gebruiken zal aanpassen. Het signaal wordt bij het toegangspunt gesplitst in een deel dat enkel voor de klant bij wie de modem staat zelf bruikbaar is, en anderzijds ook in een deel dat voor alle Belgacom-abonnees bruikbaar is.

Volgens Belgacom-partner Fon is de eigen wifi-verbinding volledig veilig, omdat beide netwerken volledig gescheiden zijn. Ook voor de kwaliteit van de verbinding zelf zouden geen gevolgen merkbaar zijn voor de persoon bij wie de modem staat. De privéverbinding krijgt immers altijd voorrang, zo klinkt het.

De aanpassing wordt ingevoerd bij alle klanten die over een beveiligde BBox2-modem beschikken. Klanten kunnen ook weigeren om hun verbinding te delen, maar zij mogen dan op verplaatsing ook geen gebruik maken van de dienst. Belgacom zegt dat de dienst gratis is voor alle internetklanten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business