Nieuws

Vier datahersteldiensten getest

Slaag je er niet in om zelf je gegevens terug te halen, dan zijn professionele datahersteldiensten wellicht je enige toevlucht. We testen anoniem vier van deze diensten.

Even googelen naar een term als data recovery levert honderden datahersteldiensten op. Maar hoe scheid je het kaf van het koren? Gaat het om een hardwaredefect, dan is de kans groot dat het bedrijf de behuizing van de schijf moet openschroeven. In principe verlies je daardoor je garantie.

Schone kamer
Wil je dat absoluut vermijden, ga dan na of het bedrijf concrete afspraken heeft met de schijfproducent in kwestie, zodat zij de behuizing kunnen openen zonder verlies op garantie. Dat gebeurt trouwens in een zogenaamde clean room, zodat er geen stofdeeltjes op de schijf kunnen terechtkomen.

Clean rooms worden opgedeeld in verschillende klassen, naargelang het maximaal aantal stofdeeltjes van een bepaalde grootte per hoeveelheid lucht. Het is wellicht verleidelijk om een bedrijf dicht in de buurt aan te spreken. De vraag is of die voldoende expertise in huis hebben en of ze de nodige reserveonderdelen hebben.

Wees ook op je hoede als een bedrijf je zonder voorafgaande analyse al meteen een vaak opvallend goedkope prijs aanbiedt.

Bij een normale procedure stuur je de schijf veilig verpakt op naar het bedrijf, waarna zij voor een vooraf afgesproken prijs een analyse uitvoeren. Op basis daarvan verneem je de definitieve prijs voor de eigenlijke datarecuperatie en kom je ook te weten hoeveel (en welke) gegevens wellicht te redden zijn.

Er zijn echter ook bedrijven die volgens het principe no cure, no pay werken: je betaalt dan in principe alleen als de afgesproken data gered konden worden.

Hoe we testen
We gingen na hoe de werkwijze en prijzen van een aantal datahersteldiensten verschillen. Daarvoor kloonden we twee partities op harde schijven. De ene partitie bevatte 42,7 GB aan gegevens, de andere 18,4 GB. Deze laatste partitie lieten we onaangeroerd; de andere partitie verwijderden we volledig met behulp van het Windows Schijfbeheer.

Dit zou een makkelijke klus moeten zijn en de vier geteste bedrijven blijken inderdaad alle data te kunnen recupereren. Alle prijzen zijn trouwens exclusief btw, omdat heel wat hersteldiensten vanuit het buitenland opereren en dus met andere tarieven werken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business