YouTube lanceert een Belgische versie: youtube.be. Belgische muzikanten kunnen voor het eerst ook een vergoeding krijgen. Wie vandaag in België de videosite YouTube opzoekt, krijgt een nieuwe homepage voorgeschoteld, eentje met een Belgische look. “Door de lokale versie van YouTube krijgen bezoekers daar de meest bekeken video"s in België te zien, samen met een overzicht […]


YouTube lanceert een Belgische versie: youtube.be. Belgische muzikanten kunnen voor het eerst ook een vergoeding krijgen.

Wie vandaag in België de videosite YouTube opzoekt, krijgt een nieuwe homepage voorgeschoteld, eentje met een Belgische look. “Door de lokale versie van YouTube krijgen bezoekers daar de meest bekeken video"s in België te zien, samen met een overzicht van de filmpjes die het snelst aan populariteit winnen”, vertelt Patrick Walker van YouTube in Europa.

Overeenkomst met Sabam
Belgische muzikanten en componisten zullen voor het eerst ook vergoed worden voor de muziek die op YouTube te beluisteren en te bekijken is.


[related_article id=”158901″]

De videosite, zes jaar geleden gelanceerd en in handen van het computerbedrijf Google, ligt als sinds het begin onder vuur vanwege de auteursrechten. Film- en televisiemakers en muzikanten klagen dat ze daardoor inkomsten mislopen. In België komt daar dus verandering in.

YouTube sloot een licentieovereenkomst met auteursrechtenorganisatie Sabam. “Zo kunnen artiesten en componisten, maar ook televisie- en filmproducenten inkomsten genereren”, kondigt Walker aan. “De voorbije twee jaar sloten we gelijkaardige overeenkomsten in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Frankrijk, en in tal van andere landen.”