Nieuws

Tien trucjes met je USB-stick

Met een USB-stick kun je veel meer dan gegevens van de ene computer naar de andere sluizen. Maar dat wist je al. Daarom geven we je een paar trucjes waar je misschien nog niet aan gedacht had.

1. Maak een mixtape
De romantiek van een muziekcassette, met veel liefde en gevoel voor smaak samengesteld door een vriend, is een beetje verloren gegaan. Wil je toch op ouderwetse wijze een jongedame versieren met jouw muzieksmaak, dan kun je een moderne versie van de mixtape maken.

Uiteraard kun je een hoop mp3’s op een stickje zetten en er een playlist bij stoppen, maar de platenfirma’s gaan je dat niet in dank afnemen. Een alternatief is Mixtape.me. Op de site stel je online een playlist samen die gestreamd wordt naar je pc.

Sla de playlist op en deel de URL via een mooi bestandje op je USB-stick. Plak er een paar creatieve stickers op, schrijf er slechte poëzie bij, en je hebt een nostalgisch cadeautje.

2. Neem je bibliotheek overal mee
Boeken zijn geweldig, maar ook redelijk zwaar. Mijn behoefte om er altijd eentje bij me te hebben betekent dus dat ik vrij grote tassen moet meezeulen. Gelukkig is er de e-book, een digitale versie van je favoriete boeken.

Heb je nog niet geïnvesteerd in een e-reader, maar wil je wel altijd een collectie leesvoer bij hebben? Zet je boeken dan op een geheugenstick. Ik installeer er meteen een draagbare app bij om e-books mee te lezen. Calibre bijvoorbeeld lust een hele reeks verschillende formaten en werkt ook als bibliotheekmanager. Elke vrije pc wordt zo je persoonlijke bibliotheek.

3. Stel een reiskit samen
Ik ben nogal aan computers gehecht, en dus neem ik meestal een laptop mee op reis. Ben jij iets minder materialistisch ingesteld of sleur je zo’n ding liever niet langs de luchthavenbeveiliging, dan neem je toch maar beter een stickje mee. Scan je belangrijkste papieren (paspoort, reisdocumenten) in en zet ze op de geheugenstick. Wordt er tijdens je reis iets gestolen, dan kun je nog altijd bewijzen wie je bent.

4. Diavoorstelling voor gevorderden
De verplichte diavoorstelling waarin Marie en Paul trots over hun laatste reis vertellen is al jaren het onderwerp van nachtmerries. Probeer de volgende keer eens het volgende ideetje. Neem de foto’s van Jantjes communie of je reis naar Egypte mee op een USB-stick en stop die bij je gastheer in een pc of laptop. Laat de diashow rustig op de achtergrond spelen, en iedereen heeft hem gezien.

Ook veel moderne tv’s bieden je trouwens al de mogelijkheid om een USB-stick in te voeren en diashows af te spelen, of je leent een digitaal fotolijstje. De leukste foto’s vormen meteen een gespreksonderwerp, zonder dat er gasten getraumatiseerd worden.

5. Herstel je Windowswachtwoord
Tenzij je het anders instelt, heeft elk gebruikersaccount in Windows een wachtwoord. Met als gevolg dat je niet in een account kunt als je nogal vergeetachtig bent. Ken jezelf en maak op voorhand een password reset disk. Dat doe je het best als je net het wachtwoord ingesteld hebt, bijvoorbeeld van het administrator-account dat je niet de hele tijd gaat gebruiken.

In Windows Vista en 7 ga je daarvoor naar Gebruikersaccounts. Je klikt nog eens op Gebruikersaccounts en kiest in het linkerpaneel Een wachtwoordherstelschijf maken. In Windows XP moet je wat verder zoeken, namelijk in Gebruikersaccounts, Verwante taken en Wachtwoord niet meer vergeten.

6. Wis je computer
Voor je een computer weggooit of verkoopt, doe je er goed aan om het ding op professionele wijze leeg te maken. Gun de nieuwe koper of de afvalparkbediende geen blik in je diepste gedachten of je bankrekening.

Gebeurt dat vaker, of doe je je computer weg omdat het ding amper werkt, dan is DBAN een goede oplossing. Het programma kan vanaf een diskette of USB-stick draaien en heeft daar verder geen besturingssysteem voor nodig.

7. Neem je eigen browser mee
Je wilt op de computer van een vriend snel even je Facebook checken, maar vreest dat hij door je onachtzaamheid bij je account kan en meteen statusupdates over je seksuele geaardheid gaat intikken? Hou dan altijd een USB-stick met een draagbare versie van Firefox of Chrome bij de hand. Gebruik je die browser, dan laat je alvast niets achter op de gastcomputer, dus ook geen openstaande accounts of wachtwoorden.

8. Deze schijf vernietigt zichzelf over 5 … 4 …
Iedereen heeft wel eens een stevige sleutel nodig die de gegevens op zijn of haar geheugenstick encrypteert. Je weet namelijk nooit wanneer die uit je jaszak valt. Voor de echte bedrijfsspionnen gaan we nog een stapje verder.

Met USB Safeguard zet je een wachtwoord op je USB-stick en versleutel je bestanden, mappen of gewoon de hele schijf. Nog beter, je kiest zelf de self destruct sequence. Spijtig genoeg zit daar geen Mission Impossible-ontploffing bij, maar je beslist wel op welke manier de gegevens worden gewist als een onverlaat iets te vaak het verkeerde wachtwoord intikt.

9. Red je bestanden
Om bestanden terug te halen is het belangrijk dat je geen software op de schijf zelf zet. Zo worden de per ongeluk gewiste bestanden misschien overschreven en krijg je ze nog moeilijker terug.

Met Restoration op een USB-stick kom je alvast niet in de problemen. Je hoeft het programmaatje niet te installeren, dus je kunt het rechtstreeks draaien vanaf je geheugenstick. Zo help je in een wip een vriend met iets te snelle delete-reflexen.

10. Draadloos netwerk snel uitbreiden
Computers toevoegen aan je draadloze netwerk kan een vervelende klus zijn, zeker als je vijftien keer je superlange en bijzonder veilige wachtwoord moet ingeven. Draai je Windows vanaf XP SP2 op je thuisnetwerkje, dan kun je met een USB-stick alles een beetje vlotter laten verlopen.

Steek de USB-stick in je pc, kies de netwerkinstellingen in je configuratiescherm en volg de wizard om een nieuw draadloos netwerk op te zetten. Kies je een flashdrive om je instellingen op te slaan, dan kun je die makkelijk in andere computers en je Xbox 360 stoppen, waar die instellingen automatisch gedetecteerd worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business