Nieuws

Special: Goedkoop printen

Is de goedkoopste printer wel echt het goedkoopst? Of is het nuttiger om meer te investeren, zodat je op termijn goedkoper af bent? We proberen orde te scheppen in de chaos.

Het is onmogelijk om in deze koopgids voor elke printer een uitgebreide prijsanalyse te maken, maar voor een handvol modellen hebben we de printkosten vergeleken en die naast de aankoopwaarde van het toestel gelegd. Maar bij zo’n zoektocht naar de grootste prijsbreker, moeten we eerst een antwoord geven op misschien wel de meest gestelde vraag in printerland: inkjet of laser?

Inkjet of laser?
Over het algemeen wordt er aangenomen dat een laserprinter goedkoper is dan een inkjetprinter als je veel afdrukt. In de meeste gevallen is dat ook zo, maar er zijn uitzonderingen. De prijs per pagina bij een laserprinter zit gemiddeld rond de 1,5 eurocent. Maar het door ons geteste toestel van Lexmark kan bijvoorbeeld afdrukken voor 0,98 eurocent per pagina.

Toch liggen de kosten bij inkjetprinters doorgaans iets hoger, op 2,5 eurocent per pagina. Het grote verschil zit hem in het gebruik. Inktcartridges hebben meestal maar een capaciteit tot 800 pagina’s, terwijl toners al snel tot 8.000 afdrukken garanderen. Laserprinters vragen bovendien niet zo’n intensief onderhoud als inkjets, waar de koppen regelmatig gereinigd moeten worden.

Dat gaat altijd gepaard met heel wat inktverspilling, en de vraag is hoeveel dat op lange termijn kost. Bij laserprinters volstaat het om de toner af en toe door elkaar te schudden, om zo het poeder te herverdelen.

Andere technologieën
Toch zijn er naast inkjet en laser nog andere technologieën, met name led en ‘wax’. Ledprinters zijn in feite laserprinters, maar in plaats van een laser die het poeder bestraalt, wordt hier een ledlichtje gebruikt. Ledprinters hebben het grote voordeel dat ze geen bewegende delen bevatten, waardoor de levensduur van de printer langer wordt.

Wax is wel een volledig andere technologie. In plaats van inkt of poeder werken dit soort printers met blokjes wax. Nadat die in de houder geplaatst worden, worden ze opgewarmd tot een vloeibare brij die, in vergelijking met inkt of laser, een stuk minder verlies produceert.

De kosten per pagina liggen ergens tussen laser en inkjet in, maar een waxprinter zal in stand-by gemiddeld meer verbruiken doordat de wax vloeibaar moet blijven. Je vindt deze technologie vooral terug in de toestellen van Xerox.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business