Nieuws

Maak zelf het ultieme privacyscherm

Eindelijk kun je iets doen met die oude lcd-monitor in de garage: maak er gewoon een privacymonitor van waarop alleen jij kunt kijken.

Dit heb je nodig:

  • een oude lcd-monitor
  • een 3D-bril uit de bioscoop of een oude zonnebril
  • verfverdunner zoals tolueen, terpentijn of aceton
  • een scherp mes en een vaste hand
  • een schroevendraaier
  • papieren doekjes
  • superlijm

Stap 1: Demonteer het scherm
Neem het plastic frame van het scherm door de schroeven aan de achterkant los te draaien.

[related_article id=”158578″]

Stap 2: Snijd de gepolariseerde film
De meeste lcd-schermen hebben twee films op het glas: een gepolariseerde film die het licht filtert dat je niet hoort te zien, en een matte antischitteringsfilm. De antischitteringsfilm hebben we niet nodig, de gepolariseerde wel.

Neem je mes en snijd de films er langs de randen van het scherm uit. Geen nood: metaal maakt geen krassen op glas tenzij er zand of andere schuurmiddelen op zitten. Trek dan de folie van het scherm. Bewaar de gepolariseerde film en onthou de oriëntatie.

Stap 3: Maak het scherm schoon
Nadat je de film hebt verwijderd blijven er waarschijnlijk lijmresten achter op het glas, dus hier volgt het viezere gedeelte.

Maak met een oplosmiddel de lijm zacht en veeg hem van het scherm. Verfverdunner is hier ideaal. Schraap de zachte lijm weg met een stuk plastic of hout. Let er wel op dat je geen verfverdunner op het plastic omhulsel krijgt, want dan lost het op.

Stap 4: De monitor is klaar
Nadat je het scherm hebt schoongemaakt zet je alles weer in elkaar – zonder de films, uiteraard. Voordat je nu aan de bril begint, kun je het scherm al testen met de gepolariseerde film!

Merk op hoe de linkerbovenhoek zuiver lijkt; dat is omdat de antischitteringsfilm is verwijderd. Dat is het stuk dat we gebruiken voor de bril.

Stap 5: De bril
Voor de bril kun je een 3D-bril gebruiken die je geleend hebt van de bioscoop, maar je kunt net zo goed een oude zonnebril gebruiken. Neem de lenzen eruit of haal de bril uit elkaar als dat mogelijk is.

Stap 6: Scannen, overtrekken, snijden
Als je geluk of geld hebt, kun je de brillenglazen perfect snijden met een CNC- of een lasersnijder. Je kunt de film ook opsturen naar een onlinedienst als cutyourway.com. In dit voorbeeld gebruiken we echter het goede oude breekmes en onze handen.

Het is handig het brilmontuur te scannen, zodat je de oriëntatie van de glazen beter kunt inschatten. Let er ook op dat het hier om gepolariseerde film gaat, dus de oriëntatie is van groot belang. Ook voor- en achterkant hou je het best uit elkaar. Je kunt de oude brillenzen ook perfect vastmaken op de film en de vorm uitsnijden met het breekmes.

Stap 7: Hermonteer de bril
Nadat je de lenzen hebt uitgesneden monteer je de bril opnieuw. Mensen zullen ongetwijfeld denken dat je gek bent wanneer je naar een wit scherm kijkt met een zonnebril. Maar dat maakt het juist leuk.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business