Nieuws

Androidtelefoons houden toetsaanslagen bij

Een ontwikkelaar van Androidtoepassingen heeft ontdekt dat miljoenen smartphones bijhouden welke toetsen ingedrukt worden, waar de gebruiker zich bevindt en welke boodschappen hij ontvangt.

In een YouTube-video toont Trevor Eckhart hoe software van het bedrijf Carrier IQ stiekem alle toetsaanslagen bijhoudt op een standaardtelefoon. Op een gegeven moment wil Google zijn locatie weten. Hij weigert en toch komt de software van Carrier IQ te weten waar de telefoon zich bevindt.

[related_article id=”158578″]

Wat er met de verzamelde gegevens gebeurt, is niet duidelijk. In een persmededeling heeft Carrier IQ zo goed als toegegeven dat er informatie verzameld wordt. Maar ze beweren dat die gegevens door diagnostische software worden geanalyseerd en dat die diagnoses worden doorgegeven. De informatie zelf wordt niet opgeslagen. Hun software moet dienen om de dienstverlening te verbeteren.

Het bedrijf geeft echter geen antwoord op de prangende vragen die Trevor Eckhart zich stelt. Waarom worden toetsaanslagen geregistreerd? Waarom staat dit standaard aan en kan je het zo moeilijk uitschakelen? Waarom worden sms-boodschappen doorgegeven aan de software? En waarom worden browserdata uitgelezen, zelfs als ze versleuteld zijn?

Voorlopig zijn er volgens Tweakers bij ons geen telefoons waarvan de gebruikersgegevens door de handen van Carrier IQ gaan. Het probleem is al wel vastgesteld bij telefoons van de Amerikaanse operators Sprint en Verizon. In totaal zijn 141 miljoen toestellen voorzien van de rootkit, zo schept Carrier IQ zelf op.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business