Een robot die lijkt op een marsmannetje in een sneeuwpak heeft geleerd zichzelf te herkennen in een spiegel. En hij is blij met wat hij ziet. Jezelf herkennen in een spiegel is iets wat veel diersoorten kunnen: niet alleen de mens, maar ook primaten, dolfijnen en olifanten. Honden bijvoorbeeld blijven zich dan weer altijd afvragen […]


Een robot die lijkt op een marsmannetje in een sneeuwpak heeft geleerd zichzelf te herkennen in een spiegel. En hij is blij met wat hij ziet.

Jezelf herkennen in een spiegel is iets wat veel diersoorten kunnen: niet alleen de mens, maar ook primaten, dolfijnen en olifanten. Honden bijvoorbeeld blijven zich dan weer altijd afvragen wie die indringer is.

En dan heb je Qbo. Een gewone robot, zou je denken. De ingenieurs achter het project vroegen zich af wat er zou gebeuren wanneer de robot zichzelf in een spiegel ziet, wetende dat hij is uitgerust met gezichts- en objectherkenningssoftware.


Training
Zoals je kunt zien in onderstaand filmpje wordt Qbo getraind zichzelf te herkennen. Wanneer hij dat ook doet, krijg je het geprogrammeerde antwoord “O, dit ben ik. Leuk.”

“Dit simpele project raakt aan interessante psychologische aspecten van zelfbewustzijn”, lees je op de blog. De onderzoekers zijn druk bezig nieuwe functies te ontwikkelen voor Qbo. Zo hopen ze dat hij zichzelf in de toekomst autonoom zal herkennen. Een stap verder in de richting van ‘echt’ zelfbewustzijn.

Hoewel robots nog niet over de wereld heersen, worden ze in elk geval slimmer.