Nieuws

Belgische operatoren ontkennen gebruik Carrier IQ (update)

De Belgische operatoren Belgacom en Telenet zeggen dat er geen versie van de keylogger Carrier IQ zit op de mobiele toestellen die zij verkopen.

“Belgacom heeft nooit gebruikgemaakt van de diensten die Carrier IQ aanbiedt. Wij hebben dergelijke tools of apps nooit in onze toestellen geplaatst. Het komt dus niet op onze Proximus-toestellen voor”, zegt woordvoerder Jan Margot.

Belgacom ontkent dus niet alleen dat het Carrier IQ gebruikt, het beweert zelfs dat het geen gelijkaardige software op zijn telefoons zet.

[related_article id=”161563″]

Telenet zegt hetzelfde bij monde van woordvoerder Stefan Coenjaerts: “Wij gebruiken die software niet. Software op handsets is trouwens eerder de verantwoordelijkheid van de telefoonmaker en Android en niet van de operator.”

Carrier IQ is software die gegevens van de gebruiker bijhoudt, zoals toetsaanslagen en locatie. Die gegevens worden dan geheel of gedeeltelijk overgemaakt aan de mobiele operator. Ook versleutelde webpagina’s worden door de software onderschept.

Het probleem lijkt zich voorlopig te beperken tot een aantal Amerikaanse operatoren.

Update 2 december 2011:
In een e-mail aan de redactie laat HTC weten dat Europeanen geen Carrier IQ op hun telefoon meegeleverd kregen. "Nadat we grondig onderzoek hebben verricht, kunnen we bevestigen dat het programma niet is geïnstalleerd op HTC-apparaten die in Europa verkocht zijn”, luidt de mededeling.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business