Nieuws

Kamer legt abonnementen aan banden

Tijdschriftverkopers, internetproviders, webhosts en andere dienstverleners mogen per 1 december niet langer contracten stilzwijgend verlengen. Dat komt door de Wet Van Dam die op 1 december in werking is gegaan.

De wet moet het makkelijker maken voor consumenten om van abonnementen af te komen, of dat nu op een tijdschrift is of op een sportschool. In de wet ligt een aantal abonnementsvormen vast die niet zijn toegestaan. Zo mag een abonnement niet langer stilzwijgend verlengd worden als het niet opgezegd kan worden binnen een maand. Ook mag de opzegtermijn niet meer worden voorgeschreven. Wie afzegt op de tiende van januari is van het abonnement af op de tiende van februari.

Papieren publicaties (kranten, weekbladen en tijdschriften) mogen abonnementen drie maanden stilzwijgend verlengen, maar moeten toestaan dat aan het einde van de tweede maand nog opgezegd wordt. Als de stilzwijgende verlenging voor langere tijd geldt dan wordt de opzegtermijn automatisch weer één maand, behalve als de publicatie minder dan één keer per maand verschijnt.

Makkelijk afzeggen
Ook is het niet langer toegestaan om abonnementen af te laten sluiten per telefoon en ze vervolgens alleen opzegbaar te maken per aangetekende brief. De manier waarop een abonnement wordt aangeboden is ook de manier waarop het op te zeggen is.

Een laatste punt dat wordt aangepakt in de wet is het afsluiten van proefabonnementen die automatisch worden omgezet in jaarabonnementen. Voor papieren publicaties geldt dat proefabonnementen niet meer automatisch tot een abonnement mogen leiden. Wie handelt in verzamelobjecten zoals de maandelijkse muntenverzameling, mag wel een proefabonnement omzetten in een vast abonnement, maar dan geldt een opzegtermijn van één maand.

Uitzonderingen
Voor onder meer leveranciers van mobiele-telefonieabonnementen is een uitzondering gemaakt. Als een fabrikant een flinke investering moet doen om een abonnement te verkopen, dan kan eventueel een uitzondering op de regels gemaakt worden. Daarbij wordt het weggeven van een mobiele telefoon als voorbeeld genoemd. In deze gevallen geldt dat eventueel een contract van meer dan een jaar mag worden afgesloten.

De wetgeving geldt niet voor verzekeringen en ook niet voor lidmaatschap van verenigingen. Een laatste uitzondering is dat aan het einde van een abonnementsperiode de leverancier actief een nieuw jaarabonnement mag aanbieden. Als de consument daar even actief ja op zegt, dan loopt het abonnement weer voor een jaar. De nieuwe wet stelt wel dat betalen voor het abonnement door leveranciers niet gezien mag worden als een actieve ja.

De nieuwe wetgeving geldt niet alleen voor nieuwe maar ook voor bestaande abonnementen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business