Lcd-makers beboet voor prijskartel

Samsung, Sharp en zes andere lcd-makers moeten een gezamenlijke boete van bijna 388 miljoen dollar ophoesten. Ze hielden de prijzen kunstmatig hoog.

Het gaat om lcd-schermen die tussen 1999 en 2006 werden verkocht. Volgens persbureau Bloomberg, dat de gerechtsdocumenten in handen kreeg, betalen Sharp en Samsung respectievelijk 105 miljoen dollar en 82,7 miljoen dollar. Een andere fabrikant, Chimei Innolux, moet 78 miljoen dollar betalen.

De bedrijven zelf ontkennen alle schuld. In totaal liep de rechtszaak vier jaar in de VS. Destijds werden de fabrikanten beschuldigd van afspraken rond minimumprijzen, prijsbeleid, de timing van prijsstijgingen en een ban op kortingen.

In oktober werden al eens zes lcd-makers veroordeeld, waaronder Samsung en LG Display. Dit keer in Zuid-Korea voor afspraken rond tv’s en pc’s tussen 2001 en 2006. Toen kwam het tot een boete van 176 miljoen dollar.

Ook de Europese Commissie legde een jaar geleden een aantal fabrikanten, waaronder opnieuw LG Display en Samsung, een boete op voor een prijskartel. Hier moest er in totaal 649 miljoen euro worden betaald.

boetebusinesschimei innoluxkartellcdlg displaynieuwsprijsafsprakenrechtszaaksamsungsharp

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN