Nieuws

Waar ga je heen voor je eindejaarsaankopen?

Jacht op de eindejaarskoopjes. Moet je bij de grote ketens zijn of bij de specialisten? En is het internet altijd goedkoper? Wij gingen op koopjesjacht en zochten de beste adresjes voor je uit.

Wij zijn nogal fan van gadgets en ander technologiespul. Maar waar koop je die dingen het best? Om dat uit te vinden mag ik, shop-expert van de redactie, een lijstje samenstellen van cadeautjes en alles-waarvan-jehoopt-dat-je-ze-cadeau-krijgt. Vervolgens trok ik op koopjesjacht, online én offline, om te zien waar de beste deals te vinden zijn. Alles voor de goede zaak.

Het volledige plaatje
Bij mijn zoektocht naar de goedkoopste producten kijk ik niet alleen naar het prijskaartje. Dat bedrag is namelijk niet de eindprijs die je als klant voor dat product betaalt. Je moet enkele kilometers rijden en dat kost je benzine, parkeerticketjes en misschien zelfs de occasionele parkeerboete.

Bestel je online, dan betaal je meestal verzendingskosten en moet je vaak een account aanmaken. En dan hebben we het nog niet over tijd. Ben je iemand die winkelen ziet als een hobby, dan vind je het misschien niet erg een hele dag te spenderen aan je zoektocht naar de voordeligste deals.

Ik ga er gemakshalve van uit dat de meeste mannen liever iets anders zouden doen. Daarom tel ik een uurloon van 12 euro, een bedrag dat losjes en vooral volledig onwetenschappelijk gebaseerd is op het gemiddeld maandloon van de Belg (2.800 euro bruto).

Een en ander betekent eveneens dat één kilometer verder rijden voor tien cent prijsverschil redelijk idioot is. Om de juiste prijs te vinden probeer ik dus zo weinig mogelijk geld, tijd en kilometers te verspillen. Ik ga ervan uit dat je al een internetabonnement hebt, of je nu online winkelt of niet.

Ieder zijn prijs
Hoeveel iets jou persoonlijk zal kosten, kan ik natuurlijk niet uitrekenen. Je toetst de uitkomst van deze test dus beter even aan je eigen situatie. Woon je naast het Wijnegem Shopping Center, dan heb je shopsgewijs een flinke streep voor op een inwoner van het pittoreske Ursel. Je zal ook veel sneller een goedkopere prijs vinden in de grote ketens. Ik geef het maar mee.

Ikzelf woon in een boerendorp, ik geef het toe. Ik ga dus ook in mijn dorp winkelen en – meevaller! – naast de lokale fotograaf kan ik voor mijn aankopen ook bij de lokale Free Record Shop en Game Mania terecht. De extra kosten voor cadeautjes uit deze winkels is een wandeling van hooguit een paar minuten.

Voordeel: van wandelen krijg je kleur. Nadeel: de buurvrouw om de hoek weet meteen dat ik een gamer ben. Extra kosten: nada.

Voor de grotere ketens moet ik me toch buiten de grenzen van mijn dorp wagen, en dus trek ik naar de welbekende Meir in Antwerpen. Voordeel: een mens komt nog eens buiten. Nadeel: zo’n uitstap neemt al snel een halve dag in beslag. Extra kosten: 16 euro voor een retourtje met de trein, en een namiddag rondhossen pro rato van 48 euro. Totaal: 64 euro extra.

Koop ik één product, dan moet ik dus 64 euro extra tellen boven op het aankoopbedrag van mijn cadeautje. Koop ik er twee, dan is dat maar 32 euro per product extra, enzoverder. Hetzelfde geldt voor de verzendingskosten bij online aankopen. Alles in één ruk kopen brengt dus meestal op.

Uitzondering op de regel: Bol. com, dat net geen 2 euro verzendingskosten aanrekent, of ik nu een cd’tje bestel of een grote doos vol gadgets.

Nikon Coolpix S6200
Het eerste testproduct op mijn boodschappenlijstje is de Nikon S6200, een digitale camera. Deze camera is ook een bijzonder nieuw model; ik weet dus ook meteen of de winkels bij de tijd zijn. Ik zoek specifiek een rood exemplaar. De eerste winkel die ik binnenstap, is de onafhankelijke fotografiespecialist Grobet in het Antwerpse.

Deze vriendelijke heren verkopen het toestel voor 169 euro. Die andere fotospecialist, Fotokonijnenberg, verkoopt mijn Coolpix eveneens voor 169 euro, maar jammer genoeg niet in het rood. Bij Fnac vind ik het voor  179 euro, net als in Saturn. Mediamarkt verkoopt mijn rode camera voor 169 euro. Thuisgekomen kijk ik op Bol.com. Daar tel ik 170,95 euro neer, inclusief verzendingskosten.

Pixmania heeft elk kleurtje, behalve rood. Op de Franse Amazon komt het toestel op 167,90 euro, plus verzendingskosten van 4 euro en 21% btw. Een winnaar kiezen is hier moeilijk. Heb je een goede lokale fotograaf op wandelafstand, wiens prijs niet te fors afwijkt van het gemiddelde? Dan moet je daar zeker een kijkje nemen.

De algemene winnaar hier is Bol.com, dat het rode toestel het goedkoopst tot aan mijn voordeur levert.

Nikon

 

Dvd-reeks: How I met your Mother
Een dvd-reeks is altijd leuk onder de kerstboom, zeker als het een goede maar luchtige serie is. Ik zoek het derde seizoen van How I met your Mother en vind de serie in de Fnac voor 19,99 euro. Bij Saturn staat dezelfde reeks voor 18,99 euro te koop, net als bij Mediamarkt, al moet ik in de chaos van die laatste iets harder zoeken. In de Free Record Shop in mijn boerendorp staat de doos ook, en wel voor 19,99 euro.

Het leuke aan dvd’s is dat je ze ook op internationale sites kan bestellen. Een site als www. play.com levert boeken, cd’s en dvd’s aan België. Het enige waar je voor dvd’s rekening mee moet houden, is de regio waarvoor hij gemaakt is. Belgische dvd-spelers spelen dvd’s af uit regio 2.

Op Play.com vind ik de dvd voor 18,49 euro en gratis levering, weliswaar zonder Nederlandse ondertitels. Dat wordt misschien een probleem voor de oom die ik hiermee een plezier wil doen. Bol.com heeft de dvd wel met Nederlandse ondertiteling, maar dan voor 24,94 euro.

Op de website van Fnac vind ik de reeks ook voor 19,99 euro, maar de site verbergt zijn verzendingskosten bijzonder goed. Ik vind de extra 2,50 euro pas bij de bevestiging van mijn bestelling. Sympathiek is anders. Winnaar, voor de versie met Nederlandse ondertiteling, is de Free Record Shop om de hoek, om de simpele reden dat ik voor één euro verschil niet tot in Antwerpen geraak.

How I met your mother

 

Een Sandisk Sansa Clip+ met 8 GB geheugen
Deze mp3-speler van Sandisk prijkt al een tijdje hoog in de ranglijsten, dus wil ik wel eens weten waar ik hem goedkoop kan vinden. Het toestel verschijnt in drie versies, met 2 tot 8 GB intern geheugen. Ik zoek het model met 8 GB geheugen, kwestie van er echt wel enkele uren, zo niet dagen muziek op te krijgen.

Bij Fnac kost het ding 80 euro. Bij Saturn is het even zoeken, maar de verkoper verzekert me dat hij de mijne wordt voor 79 euro. Bij Mediamarkt staat hij dan weer aangeprijsd voor 74,99 euro. Op Bol.com vind ik hetzelfde toestel voor 71,94 euro. Pixmania.be verkoopt de mp3-speler voor een opvallende 54,99 euro, inclusief verzendingskosten. Daarmee veegt het de concurrentie resoluut van de baan.

Nikon

 

Asus EEE Transformer
Niet zozeer een cadeautje, dan wel een mijn-oma-heeft-de-lotto-gewonnen-geschenk. Ik zoek de 16 GB-versie van dit heerlijke nieuwe gadget van Asus. Het toestel is een tablet, waarbij je ook een dock kan krijgen met toetsenbord. 

Een en ander zorgt voor verwarring in de winkel. Bij Fnac kan ik de Transformer in zijn eentje krijgen voor 449 euro. Wil ik er de dock bij, dan kost het me 549 euro. Bij Saturn vind ik alleen de dockloze versie, voor een schappelijke 399 euro. Vanden Borre verkoopt alleen een versie met dock, voor een even schappelijke 499 euro. De prijzen op vandenborre.be zijn dezelfde, met gratis levering naar mijn boerendorp.

Bij Mediamarkt, ten slotte, betaal je ook 399 euro voor de variant zonder dock. De docks worden apart verkocht, al zijn ze bij mijn bezoek aan de winkel op. Dat houdt de vriendelijke meneer trouwens niet  tegen me dan maar een Asus EEE Slide proberen aan te smeren, het model dat dan weer wel een toetsenbord aan boord heeft.

Ongeveer dezelfde prijzen vind ik bij Bol.com. Een dockloze transformer kost me daar 399 euro, eentje met dock 499 euro en het dock alleen kost me 149 euro, alle met 1,95 euro leveringskosten. Bij Pixmania liggen de prijzen iets lager: 388,99 euro voor de dockloze variant en 473,99 euro met dock, inclusief standaard verzending tot bij mij thuis. Daarmee is Pixmania ook hier weer de winnaar.

How I met your mother

 

PlayStation 3
Omdat het niet altijd voor een ander moet zijn, zocht ik ook de juiste prijs voor een PlayStation 3, een verjaardagscadeautje aan mezelf. Spelconsoles komen meestal gebundeld met een spel, kwestie van al iets met je nieuwe toestel te kunnen doen. Voor PlayStation3 waren er tijdens mijn test een vijftal verschillende in omloop.

Een van de betere pakketten bevatte een nieuw model PS3 met 320 GB geheugen, twee controllers en een racespel. Dat is dan ook het pakket dat ik wil hebben. Bij Fnac vind ik een drietal bundels, maar niet degene die ik zoek, net als bij Bart Smit en Free Record Shop. Saturn en Mediamarkt hebben de bundel dan weer wel, voor een schappelijke 285 euro.

Bij Saturn vind ik zelfs een extra gebundelde bundel, met het gezochte pakket en twee extra spellen voor 379 euro. Niet exact wat ik zocht, maar toch een mooie deal. Bol.com heeft het pakket ondertussen voor 399,99 euro. De Game Mania om de hoek blijkt mijn pakketje nog iets goedkoper te verkopen: 285 euro. Daarmee is de winkel meteen de winnaar, wederom wegens lekker dichtbij.

How I met your mother

 

Adèle-cd: 21
Cd’s: nog zo’n klassieker onder de kerstboom, en dan zeker om aan puberneven en -nichten cadeau te doen. Ik deel deze cd dit jaar uit in de hoop dat ze hun obsessie met Justin Bieber laten varen. Adèles album is verkrijgbaar in de gewone en een gelimiteerde versie. Ik zoek de gewone; zo veel is de muzikale smaak van mijn nichtje nu ook weer niet waard.

Tijdens mijn test was ik ook op zoek naar de onafhankelijke cd-specialist, maar dat blijkt iets uit vervlogen tijden te zijn. Enkel ketens dus, en daar zitten stevige prijsverschillen.

Ik begin bij Fnac, waar ik onze zangeres vind voor 15,90 euro. Bij Saturn betaal ik voor dezelfde cd 10,90 euro, bij Mediamarkt 11,90 euro en bij Free Record Shop 16,99 euro. Online vind ik hem bij Bol.com voor 14,94 euro, bij Amazon voor 14,75 euro en tot slot bij Play.com voor 8,99 euro, gratis tot aan mijn deur geleverd. Duidelijke winnaar: Play.com.

How I met your mother

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business