Nieuws

Olympus PEN Lite E-PL3

De compacte systeemcamera’s van Olympus zijn aan hun derde generatie toe. Het vlaggenschip is de PEN EP-3 met zijn kenmerkende retrolook. Wie het graag klein heeft, kan terecht bij de Pen Mini. Ik ging aan de slag met het middenmodel, de PEN Lite E-PL3.

De benaming Lite duidt erop dat dit toestel toch wat inlevert ten opzichte van de EP-3. Zo is er geen ingebouwde flitser (er wordt wel een mini-opzetflitser meegeleverd), is het schermpje minder scherp, en zijn er minder Art Filters.

Meer functies
Maar de E-PL3 kreeg ook wat meer: hij maakt snellere reeksopnames met vijf frames per seconde. Het schermpje kan uitklappen zodat je de camera ook vlak tegen de grond of boven je hoofd kan houden. Bovendien zit hij net als de EP-3 in een stevige metalen behuizing. De camera heeft een slimme iAuto-opnamemodus voor beginners.

[related_article id=”158262″]

Dankzij een selectiewieltje bovenaan kan je gemakkelijk naar een van de (half-)manuele opnamestanden gaan. Er zijn ook ruim twintig scènepresets zoals Sport en Zonsondergang. De echte fun van de E-PLZ zit ‘m echter in de digitale filters.

Als je die gebruikt, krijgt je foto meteen al een karakteristieke make-over. Dat bespaart je alvast een omweg langs Photoshop. De filters heten Pop-Art (knallende kleuren), Soft-focus (voor wazige portretten), Korrelige film (duister zwart/Wit), Pinhole (speelgoedcamera), Diorama (miniatuureffect) en Dramatische toon (ideaal om dreigende luchten in je beeld te leggen).

Betere autofocus
Bij de introductie van de eerste PEN verklaarde Olympus dat een resolutie van 12 megapixels voor consumentencamera’s voldoende is. Ik kan hen daarin volgen: een scherpe 12-megapixelfoto kan je tot op A3 of zelfs A2-formaat afdrukken, en dat volstaat voor de meeste mensen wel.

Tot aan ISO 1.600 is er amper ruis te zien. Een pijnpunt van de vorige PEN-camera’s was de trage autofocus. Dat probleem is nu van de baan. Het vernieuwe AF-systeem stelt razendsnel scherp, zowel in groothoek- als in telestand, en ook in minder goede lichtomstandigheden. Met bewegende onderwerpen heeft de continu-AF het echter moeilijker.

Olympus PEN Lite E-PL3
Prijs: 699 euro met 14-42mm kitlens (november 2011)

PRO: Gebruiksvriendelijk
CONTRA: Geen ingebouwde flitser

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business